(050) 390-12-12 (067) 673-10-81

Зацікавити дитину читанням - це завдання батьків

12.06.2017

Зацікавити дитину читанням - це завдання батьків


Пограти в комп'ютер чи подивитися телевізор для сучасної дитини є тепер цікавіше та важливіше, аніж зануритися у пригодницький сюжет хорошої якісної книжки. Читання для дитини стало тепер своєрідним покаранням... Чому так і як же виправити цей дитячий стереотип, спробуємо проаналізувати у цій статті.

Сьогодення стало якимось дуже стресовим: постійно не вистачає часу, постійно ми кудись біжимо та не встигаємо, стараємося все робити швидше та вправніше… Але при цьому ми не помічаємо, як втрачаємо багато важливого. Одні цінності ми несвідомо замінюємо іншими, які не завжди насправді є цінними та корисними для нас. Сучасність подарувала нам нові технології та продиктувала нові правила успішності: інформація повинна бути легко- та швидкодоступною, а людина - мобільною та гнучкою. Так уже склалося, що книга зараз не є єдиним джерелом отримання нової інформації. І дорослим відповідь на важливе питання простіше отримати з інтернету, ніж гортати різні томи книг або витрачати час на похід до бібліотеки. А діти, звичайно ж, наслідують дорослих: прагнуть дізнатися що-небудь нове більш швидкими та зручними способами.

Відповімо відверто на питання - чи часто дитина бачить, як читають її батьки? А якщо малюк не бачить книг в руках у мами і тата, вдома немає бібліотеки, і на ніч батьки пропонують своєму чаду подивитися мультик, а не прочитати казку (бо, часом, для нас, батьків, так є зручніше!), то й не дивно, чому у дитини не виникає інтересу до читання.

Ми, батьки, можливо, й несвідомо самі заміщуємо в дитячих голівках поняття «насолода від читання» на вдоволення отримати інформацію «вже та готову». А тим самим ми позбавляємо дитину можливості творчо розвиватися, фантазувати, вчитися аналізувати та логічно мислити, виховувати в собі посидючість, терпіння, виваженість. Книга ж розвиває дитячу уяву, а, отже, й мислення. Читаючи про певного героя чи події, у кожної людини вимальовується в голові унікальний образ. Діти самі для себе створюють фільм!

Книга здатна й виховувати дитину, причому робить це ненав'язливо. "Спостерігаючи" за поведінкою героїв, дитина аналізує їхні вчинки, вчиться розуміти, як можна і як недопустимо відноситися по інших.

Книжка «правильного» змісту здатна надати дитині й підтримку. У кожного героя можна побачити риси характеру, які будь-кого нагадують: самих дітей, їхніх друзів, батьків, знайомих. І читаючи такі книги, дитина починає усвідомлювати, що герой на неї схожий, у нього схожі проблеми та складнощі і він обов΄язково їх долає. Таким чином, книга дає підказки для розв΄язання якихось життєвих ситуацій чи моментів.

Більшість батьків зовсім не вбачають проблеми у тому, що їхні діти не приділяють часу читанню. Адже неодмінно прийде час, коли дитина піде до школи, і вчителі обов'язково прищеплять любов до читання. І саме така думка є величезною помилкою! Часто надалі виходить так, що замість любові до книг у дитини з΄ являється якась ненависть до них або повна байдужість. Згадаймо ще й те, якою завантаженою та складною є навчальна програма у наших школярів. І це також не сприяє прищепленню любові до читання. Програма літератури, наприклад, включає в себе складні класичні твори, які навіть дорослих, часом, не здатні зацікавити… А що вже говорити про список книг «на літо», який пророкує проведення усіх канікул у бібліотеці, жертвуючи своїм відпочинком та іграми з друзями. Зрозуміло, після всього цього й зовсім зникне бажання читати.

Власне, нейропсихологи називають ще одну причину небажання дітей читати. Справа в тому, що протягом дня дитина сприймає занадто багато інформації, від якої просто втомлюється. Тому їй стає комфортніше посидіти перед телевізором, пограти в ігри або поспілкуватися з друзями в інтернеті, аніж відкривати для читання книгу. Звичайно, читання гарних художніх книжок означає й відпочинок, та все ж має на увазі серйозну роботу мозку.

Прищеплювати дитині любов до читання ми повинні з пелюшок. Читайте маляті і йому буде приємно слухати ваш голос, а з часом полюбляться й самі казки. У однорічних малюків книжка неодмінно мусить асоціюватися з чимось цікавим та барвистим!

Вибираючи книги, орієнтуйтеся на вік дитини. А якщо ви не  впевнені у своєму виборі, то робіть це в меншу сторону: трирічній дитині краще кілька разів перечитати казки і вірші для дворічних дітей, ніж прочитати книгу для більш старшого віку, яка їй буде просто незрозумілою. Не старайтесь штучно вплинути на дорослішання малюка!

Ще одна хитрість: візьміть книжку в солідній твердій палітурці, досить товсту та важку… у ній, звичайно, більше картинок, ніж тексту, та й той розташований в середині аркуша і написаний великим шрифтом… Такий томик нескладно прочитати, але у дитини з’явиться відчуття великої виконаної роботи, яка далася їй легко і швидко. Зросте впевненість у своїх здібностях і бажання нових результатів!

Читаючи книгу школярику, зупиніться на найцікавішому місці, нібито згадавши про важливі справи (прання, готування, прибирання). Напевно, йому буде цікаво дізнатися, а що ж там далі… і, можливо, він сам її дочитає. А іноді можете запропонувати своєму малюкові помінятися з ним ролями: ви -дитина, а він – мама чи тато і читає вам казку на ніч.

Відвідуйте разом з дитиною книжкові магазини хоча б раз на місяць. Нехай малий читач відчуває захоплення від розмаїття книжок, від ілюстрацій і тоді вже напевно буде любити їх читати. Але при цьому купуйте книги для розвитку дітей своєму чаду і обов΄ язково для себе!

Ніколи не використовуйте книгу як засіб покарання (отримав двійку - читай 20 сторінок) чи як шантаж. Іноді дорослі, переслідуючи благі цілі, ставлять дитину перед неможливим вибором: «буде тобі футбол, коли дочитаєш до кінця главу», «не дозволю комп’ютер, поки не прочитаєш …». Навряд чи такий підхід зробить книгу цікавішою і бажанішою. Навпаки, швидше за все зародиться стійка відраза до читання.

А щоб шкільна література не здавалася дитині нудною, заінтригуйте цими творами ще до того, як їх треба буде прочитати. Висловіть свої цікаві коментарі на тему книги, розкажіть цікаві факти з життя її автора або подивіться фільм, знятий за мотивами книги, а потім порівняйте його з самим твором. Або ж зорієнтуйте дитину на цікаву оригінальну подачу сюжету книги, наприклад, на комікси. Адже на нашому ринку нарешті з΄явилися достойні книги цього виду літератури – комікси українською мовою саме для розвитку дітей

Видавництво «Ірбіс Комікси» пропонує читачам захоплюючі, розвиваючі та історичні комікси для дітей та молоді. Ми видаємо всесвітньовідомі бестселери! Для діток молодшого віку  - комікси про всесвітньовідомих Смурфиків, для дітей шкільного віку – розвиваюча серія історичних коміксів про пригоди Джеронімо Стілтона, для старшокласників та студентів – комікси «Економіка...» та «Володимир – Князь Київський». А ще неймовірно цікавою буде серія коміксів для дітей про догляд за зубами – «Зубси», бо здорова усмішка – це справжня супер сила!

КОШИК 0.00 грн
Назва К-ть Сума
Зверніть увагу!
Акції не сумуються. В даному випадку діє акція - знижка 10% на все
та книга за вибором у подарунок. Оберіть собі подарунок.
Обрати ще один подарунокВідмінити обрання подарунка
Вартість книг: 0.00 грн
Знижка %: 0.00 грн
Вітаємо!
За умовами акції 1+1=3 Ви отримали один комікс два комікса три комікса чотири комікса 5 коміксів в подарунок на суму:
(під безоплатним отриманням коміксу розуміється придбання найдешевшого з трьох обраних за 1 грн.)
-0.00 грн
Знижка: -0.00 грн
Всього до оплати: 0.00 грн
Агов, друзі!
При замовленні від 1000 грн до 1100 грн, ви оплачуєте 1000 грн.
Увага! Акція 3+1
При замовленні ще двох коміксів, ви отримаєте будь-який комікс у подарунок
Увага! Акція 1+1=3
При замовленні ще одного комікса, ви отримаєте будь-який комікс у подарунок
Увага! Акція 1+1=3
Оберіть будь-який комікс у подарунок
Усі права застережені © Видавництво «Ірбіс Комікси«, 2024