(050) 390-12-12 (067) 673-10-81

Винахід Стародавнього Китаю — порох



Вважається, що порох було розроблено у Китаї в X столітті. Спочатку він використовувався як начинка в запальних снарядах, а пізніше було винайдено порохові снаряди вибухової дії. Порохову цівкову зброю, згідно з китайським літописом, вперше було застосовано в боях 1132 р. Це була довга бамбукова трубка, куди закладався порох і потім підпалювався. Цим «вогнеметом» ворогові наносилися сильні опіки.

Століття по тому, у 1259 році, вперше було винайдено рушницю, яка стріляє кулями — товста бамбукова трубка, в яку поміщався заряд пороху і кулі. Ще пізніше на рубежі 13–14 століть у Піднебесній поширилися металеві гармати, що заряджаються кам’яними ядрами.
Крім військової справи, порох активно застосовували і в побуті. Так, порох вважався добрим дезінфікуючим засобом при лікуванні виразок і ран, під час епідемій, а також його використовували для труїння шкідливих комах.

Проте, мабуть, найбільш «яскравим» винаходом, який з’явився завдяки створенню пороху, є феєрверки. У Піднебесній вони мали особливе значення. За стародавніми повір’ями, злі духи сильно бояться яскравого світла та гучного звуку. Тому здавна на Новий китайський рік існувала традиція у дворах палити багаття з бамбука, який шипів у вогні і лопався з тріском. А винахід порохових зарядів, безсумнівно, лякав «нечисту силу» вже не на жарт, адже за силою звуку і світла вони значно перевершували старий спосіб. Пізніше китайські умільці почали створювати різнокольорові феєрверки шляхом додавання у порох різних речовин.

Ще багато цікавих фактів про Стародавній Китай діти зможуть дізнатися із нашого коміксу «Слідами Марко Поло» із серії про пригоди Джеронімо Стілтона. Це серія історичних коміксів, текст яких адаптовано для сприйняття дітьми та для їхнього зацікавлення історією світу. Видаються комікси українською мовою, мають неймовірно гарні ілюстрації та інформативний текст з відомостями енциклопедичного характеру. Історичні комікси від Видавництва "Ірбіс Комікси" – це книги для розвитку дітей. Можемо однозначно стверджувати: комікси читати дітям - означає сприяти розвиткові їхньої ерудиції, фантазії та уяви. Також  ви можете придбати чудові комікси про Смурфиків.




КОШИК 0.00 грн
Назва К-ть Сума
Зверніть увагу!
Акції не сумуються. В даному випадку діє акція - знижка 10% на все
та книга за вибором у подарунок. Оберіть собі подарунок.
Обрати ще один подарунокВідмінити обрання подарунка
Вартість книг: 0.00 грн
Знижка %: 0.00 грн
Вітаємо!
За умовами акції 1+1=3 Ви отримали один комікс два комікса три комікса чотири комікса 5 коміксів в подарунок на суму:
(під безоплатним отриманням коміксу розуміється придбання найдешевшого з трьох обраних за 1 грн.)
-0.00 грн
Знижка: -0.00 грн
Всього до оплати: 0.00 грн
Агов, друзі!
При замовленні від 1000 грн до 1100 грн, ви оплачуєте 1000 грн.
Увага! Акція 3+1
При замовленні ще двох коміксів, ви отримаєте будь-який комікс у подарунок
Увага! Акція 1+1=3
При замовленні ще одного комікса, ви отримаєте будь-який комікс у подарунок
Увага! Акція 1+1=3
Оберіть будь-який комікс у подарунок
Усі права застережені © Видавництво «Ірбіс Комікси«, 2024