(050) 390-12-12 (067) 673-10-81

Стилі виховання дітей. Який ваш?

Стиль виховання дітей у сім'ї впливає на загальну атмосферу у родині, а також на особистісне зростання, на емоційний та інтелектуальний розвиток дитини. Існує безліч різних стилів сімейного виховання і кожен по-своєму впливає на самооцінку дітей, призводить до своїх певних наслідків… А який стиль виховання дітей у вашій сім'ї?

Надмірна опіка (гіперопіка)

Стиль характеризується  надмірним піклуванням, попередженням активності, бажанням зробити все за дитину.

Діти з раннього дитинства дуже прив’язані до батьків. По мірі зростання самостійності, і, особливо, в перехідному віці, ця залежність починає дитину обтяжувати. Погано, якщо дітям не вистачає батьківської любові, але надмірна опіка також шкодить дитині, а батьки інколи  плутають любов і опіку. 

Батьки не схильні помічати вікових психологічних змін, що відбуваються з дитиною, бо звикли до неї. Батьки все ще бачать дитину такою, якою вона була декілька років тому, причому власна думка їм здається беззаперечною. Підлітки, навпаки, набувають критичного ставлення до батьків, вони починають  чинити опір. Батьки ображаються і аргументують, що живуть заради дітей. Але при аналізі виявляється, що фактично батьки живуть не заради дітей, а скоріше за їх рахунок: багато  з них відносяться до своїх дітей зверхньо, висмоктуючи з них усі «соки». Спілкуючись із дитиною вони можуть відчувати себе великими начальниками.

Завдання дорослого – попередити, застерегти, пояснити, вказати на можливі наслідки, але дати можливість дитині діяти самостійно, здійснювати свій власний вибір. Тоді, навіть зробивши помилку, дитина навчиться думати, відповідати за свої вчинки, за себе, бути самостійною.

Авторитетний (демократичний) стиль виховання (високий рівень контролю, теплі стосунки)

Тверде, послідовне і водночас  гнучке виховання є особливістю цього стилю взаємин. Батьки  завжди пояснюють мотиви своїх вимог, заохочують їх обговорення з дитиною. Батьківська влада використовується лише в міру необхідності, а у дитині цінується як слухняність, так і незалежність. Батьки встановлюють правила і твердо втілюють їх у життя, вони прислухаються до думки дитини, хоч і не діють виключно відповідно до її бажань.

Авторитетні батьки беруть на себе відповідальність за своїх дітей, їхню поведінку і дії, поки діти не досягнуть емоційної зрілості. Діти, виховані авторитетними батьками, в подальшому житті досягають найбільших успіхів, вони стають самостійними, відповідальними і впевненими у собі людьми. Такі діти добре вчаться у школі та мають високу самооцінку.

Авторитарний стиль виховання (високий рівень контролю, холодні стосунки)

Стиль, при якому батьки недооцінюють позитив, який є в їхніх дітях і віддають перевагу контролю, називається авторитарний стиль виховання. Цей спосіб виховання  іноді пов’язують з агресивно-командним впливом батьків.

З раннього віку авторитарні батьки намагаються прищепити дитині страх і дисципліну. Цей стиль виховання орієнтований на покарання, а не на заохочення. Він може негативно вплинути на самооцінку дитини і перешкоджає її повноцінному розвитку.

Авторитарні батьки прагнуть контролювати всі сфери життя дитини, а діти з таких сімей практично не мають прав і позбавлені свободи дій.

Насправді авторитарні батьки –  це не обов’язково диктатори й деспоти, вони можуть бути дуже люблячими і ніжними, але у стосунках з дитиною на перше місце ставлять свою потребу бути поруч, контролювати життя дитини, приймати за неї рішення. З одного боку, це забезпечує певний психологічний комфорт: можна менше хвилюватися за дитину, не боятися, що вона наробить помилок. Але з іншого боку, надмірний батьківський контроль унеможливлює розвиток самостійності: дитина не може навчитися ініціативності, відповідальності, наполегливості, самоконтролю. Адже самоповага і впевненість у собі формуються лише за умови, що людина має можливість сама поставити собі мету й досягти її самостійно.

Діти авторитарних батьків відлюдні, боязкі, похмурі, невибагливі, дратівливі. Дівчата найчастіше залишаються пасивними і залежними, а хлопці можуть стати некерованими та агресивними.

Для того, щоб зберегти стосунки зі своїми дітьми і  підтримувати їх упевненість у собі й самостійність, необхідно обмежити зону свого контролю, поступово передаючи підліткам відповідальність за їхні дії та вчинки. Це може бути досить серйозним психологічним випробуванням для батьків: адже дитина може наробити помилок, які доведеться потім виправляти. Наприклад, рішення підлітка піти до басейну може призвести до його застуди, лікування, ускладнень. Але якщо не пустити його, то наслідки можуть бути ще гіршими: і для стосунків з батьками (образа, недовіра, спроби приховувати від дорослих свої наміри) і для авторитету підлітка серед товаришів (підлітки зневажливо ставляться до однолітків, які підкорюються дорослим), і для самооцінки особистості (неможливість відстояти своє рішення інтерпретується дитиною як нерішучість, слабкість волі або як відсутність поваги, нерозуміння з боку сім’ї).

Щоб зберегти психологічний контакт із старшокласниками, батьки повинні враховувати дорослішання дітей, відмовляючись від авторитарних методів виховання, навіть якщо вони здавалися раніше успішними.

Ліберальний стиль виховання (низький рівень контролю, теплі стосунки)

Ліберальні батьки прагнуть дати своїм дітям усе найкраще, намагаються у всьому їм догодити. Цей стиль виховання характеризується наданням повної самостійності дітям. Батьки цього типу готові поступатися вимогам дитини з ранніх років, потурають будь-яким  примхам дитини, не пред’являючи до нього практично ніяких вимог. Головною фігурою у відносинах «батьки — дитина» є дитина, а не батьки.

Ліберальні батьки, як правило, керуються благими намірами, але їх зусилля можуть призвести до прямо протилежних наслідків. Більшість з нас хоча б один раз зустрічалися з дітьми ліберальних батьків — вони безвідповідальні і інфантильні, вважають, що оточуючі їм зобов’язані, не люблять і не вміють працювати. Це розпещені діти, схильні до неслухняності, агресивності. А у присутності людей поводять себе неадекватно та імпульсивно. Можна зробити висновок, що надання дітям надмірної свободи так само небезпечне для становлення  їх особистості, як і надмірне її обмеження.   

Індиферентний стиль виховання (низький рівень контролю, холодні стосунки)

Часто багато батьків практикують індиферентний стиль виховання, навіть не підозрюючи про це. Такі батьки не беруть участі у житті дитини, не цікавляться її потребами. Діти в таких сім’ях, як правило, ростуть самотніми і замкненими, або ж агресивними і некерованими. Діти, виховані індиферентними батьками, часто стають алкоголіками, наркоманами, гвалтівниками або злочинцями.


Обираючи стиль виховання своїх дітей, батьки повинні перш за все зрозуміти, які цінності вони хочуть передати дитині, яке вони самі мають уявлення про ідеальну сім'ю, якою вони хочуть бачити у майбутньому свою дитину. Та й не кожен з вищеописаних стилів може підійти для вашої сім'ї, адже ваша дитина від природи може бути дисциплінована і для розвитку їй потрібні теплота та турбота. Чи, якщо ваша дитина потребує дисципліни, їй потрібен чіткий порядок і тоді вона відчуватиме себе у безпеці. Тому обирайте свій стиль виховання відповідно до свого світогляду та відповідно до характеру вашого малюка. А ми, видавництво «Ірбіс Комікси» (Издательство «Ирбис Комиксы», Irbis Comics Publishing), радимо батькам якнайбільше часу проводити зі своїми дітьми. Адже лише у взаємодії зі своїми рідними, розділяючи разом позитивні емоції та спільно виконуючи якусь справу, народжується взаємоповага, довіра та прихильність. Чудові моменти батьки та діти можуть провести, читаючи разом комікси. Наше видавництво видає комікси для дітей. Наші комікси українською мовою дуже популярні серед дітей різного віку.

Почитайте з дітьми цікаві та повчальні комікси про Смурфів. Цю відому серію коміксів про Смурфиків обирають для себе не лише діти, але й багато хто з дорослих читачів захоплюється нею, адже комікси легкі яскраві веселі та чудово розкривають тему стосунків між батьками та дітьми: бо ж у тата Смурфа багато дітей з різними характерами та темпераментом і він мусить тримати порядок серед них, до кожного знайти підхід, про кожного потурбуватися... Прочитавши цей комікс, і діти зрозуміють, як, часом, нелегко буває їхнім батькам і як важливо порадитися зі старшими перш ніж прийняти важливе рішення, бо батьки мають більше досвіду і дивляться «зі сторони»…

Окрім коміксів про Смурфів пропонуємо Вам та Вашим дітям захоплюючі розвиваючі історичні комікси - серію про пригоди Джеронімо Стілтона. Для старшокласників та студентів будуть цікавими комікси «Економіка...» та «Володимир – Князь Київський». А ще неймовірно цікавою є серія коміксів для дітей про догляд за зубами «Зубси»  та серія про сімейні цінності - комікс "Сестри".

Купити комікси українською мовою ви можете на нашому сайті чи у книжкових магазинах міста Львів. Ми завжди маємо для вас цікаві пропозиції, знижки до свят та спеціальні ціни на передзамовлення на нові українські комікси для дітей.

Ми стверджуємо: чудова книга на подарунок вашій дитині – це саме наші комікси на подарунок!

 

 













 

 

 

 

 

 

 

За матеріалами сайту satanivska-gromada.gov.ua

КОШИК 0.00 грн
Назва К-ть Сума
Зверніть увагу!
Акції не сумуються. В даному випадку діє акція - знижка 10% на все
та книга за вибором у подарунок. Оберіть собі подарунок.
Обрати ще один подарунокВідмінити обрання подарунка
Вартість книг: 0.00 грн
Знижка %: 0.00 грн
Вітаємо!
За умовами акції 1+1=3 Ви отримали один комікс два комікса три комікса чотири комікса 5 коміксів в подарунок на суму:
(під безоплатним отриманням коміксу розуміється придбання найдешевшого з трьох обраних за 1 грн.)
-0.00 грн
Знижка: -0.00 грн
Всього до оплати: 0.00 грн
Агов, друзі!
При замовленні від 1000 грн до 1100 грн, ви оплачуєте 1000 грн.
Увага! Акція 3+1
При замовленні ще двох коміксів, ви отримаєте будь-який комікс у подарунок
Увага! Акція 1+1=3
При замовленні ще одного комікса, ви отримаєте будь-який комікс у подарунок
Увага! Акція 1+1=3
Оберіть будь-який комікс у подарунок
Усі права застережені © Видавництво «Ірбіс Комікси«, 2024