(050) 390-12-12 (067) 673-10-81

Що робить запах книжки таким особливим?

Наталія Кондзелка, 

експерт та досліджувач коміксів

Особливий запах книг...

       Час впливає як на людину, так і на речі, що оточують нас, у тому числі і на книги. Тож вислів про те, що не слід судити про книгу лише за обкладинкою, є дуже слушним. А що може розповісти про видання притаманний йому запах, який лише справжні читачі вміють розпізнати й оцінити? 
       Не випадково цей незвичайний запах був переданий у витонченому ароматі, що його вдалося створити парфумеру Geza Schoen для Дому моди Карла Лагерфельда. Ексклюзивні парфуми називаються Paper Passion і пахнуть свіжовидрукуваними книгами. Дивина так годі.....
Можливо, головному персонажу із твору “Парфумер’ Жану Батисту Греную і вдалося б розгадати цю загадкову композицію запахів, що їх виділяє кожна сторінка як старої, так і нової книги. Та чи вдасться нам, читачам, далеким від цієї сфери творчості, зрозуміти, в чому полягає секрет запаху книги, яка передається із покоління в покоління?
Тим часом учені лондонського центру, що займається збереженням культурної спадщини, спробували розгадати формулу ароматів старих книг. Науковці розробили метод, відповідно до якого спеціальні датчики розпізнавали запах старовинних видань та водночас аналізували суміш усіх наявних органічних сполук. У такий спосіб вдалося визначити у складі запаху 15 речовин, які відомі як леткі органічні сполуки, що здатні випаровуватися та виділяти газ із передбачуваною швидкістю. До речі, на підставі запаху тепер можна встановити приблизний вік того чи іншого видання. 
Як правило, для нас запах старої книги пов′язаний із відчуттям давнини та спроможний при цьому викликати своєрідну ностальгію. Але вчені називають це — запах часу. Він виникає внаслідок поєднання у складі книги різнорідних специфічних елементів. 
      Як відомо, з хімічної точки зору, книга складається з біологічних матеріалів, таких як папір, друкарська фарба, клей, тканина тощо. Усі вони під час хімічних реакцій, які відбуваються в процесі виготовлення книги, вивільнюють чудові аромати (графічне відтворення хімічної реакції наводимо нижче). До того ж ці матеріали реагують на такі фактори, як світло, тепло, вологість і плин часу.
А ще запах залежить від того, в яких умовах живе книга. Навколишнє середовище для неї формується під впливом і виду деревини, з яких зроблено книжкові полиці, і рівня вологості в домашній бібліотеці чи громадському книгосховищі, і навіть сигаретного диму та запаху кави чи тістечок. 
У результаті запах давнини, як основний компонент, переплітається з ароматом трав та ніжними нотками ванілі. Це відбувається тому, що наприклад, лігнін, який присутній у деревній основі паперу, тісно пов'язаний із ваніліном. 
Звичайно, аромат старовинних фоліантів яскравіший, насиченіший, ніж запах зовсім нових видань. І книга із серії коміксів про Джероніма Стілтона не пахне так хвилююче, як книга із букіністичної крамниці. Але хто знає, можливо через багато років комікс, куплений вами сьогодні для сина чи доньки, буде по-особливому пахнути для ваших праправнуків — як цінне фамільне видання.

Видавництво «Ірбіс Комікси» пропонує читачам захоплюючі, розвиваючі та історичні комікси для дітей та молоді. Ми видаємо всесвітньовідомі бестселери! Для діток молодшого віку  - комікси про всесвітньовідомих Смурфиків, для дітей шкільного віку – розвиваюча серія історичних коміксів про пригоди Джеронімо Стілтона, для старшокласників та студентів – комікси «Економіка...» та «Володимир – Князь Київський». А ще неймовірно цікавою буде серія коміксів для дітей про догляд за зубами – «Зубси», бо здорова усмішка – це справжня супер сила!

І ще: оскільки Видавництво "Ірбіс Комікси" докладає усіх зусиль, щоб комікси про  були якісними, цікавими та доступними, то до секретного запаху книг із цієї серії додається найважливіший інгредієнт — почуття любові до всіх її майбутніх читачів.


КОШИК 0.00 грн
Назва К-ть Сума
Зверніть увагу!
Акції не сумуються. В даному випадку діє акція - знижка 10% на все
та книга за вибором у подарунок. Оберіть собі подарунок.
Обрати ще один подарунокВідмінити обрання подарунка
Вартість книг: 0.00 грн
Знижка %: 0.00 грн
Вітаємо!
За умовами акції 1+1=3 Ви отримали один комікс два комікса три комікса чотири комікса 5 коміксів в подарунок на суму:
(під безоплатним отриманням коміксу розуміється придбання найдешевшого з трьох обраних за 1 грн.)
-0.00 грн
Знижка: -0.00 грн
Всього до оплати: 0.00 грн
Агов, друзі!
При замовленні від 1000 грн до 1100 грн, ви оплачуєте 1000 грн.
Увага! Акція 3+1
При замовленні ще двох коміксів, ви отримаєте будь-який комікс у подарунок
Увага! Акція 1+1=3
При замовленні ще одного комікса, ви отримаєте будь-який комікс у подарунок
Увага! Акція 1+1=3
Оберіть будь-який комікс у подарунок
Усі права застережені © Видавництво «Ірбіс Комікси«, 2024