(050) 390-12-12 (067) 673-10-81

Шаблезубі тигри – насправді не тигри?


Шаблезубі тигри – грізні і небезпечні хижаки сімейства котячих, повністю вимерлі в стародавні часи. Відмінною рисою цих звірів були верхні ікла значних розмірів, що за формою нагадують шаблі. Що відомо про шаблезубих кішок сучасним ученим? І чи були ці тварини тиграми?

 

У коміксі «Льодовиковий період» маємо ще одну згадку про цікавого представника фауни епохи плейстоцену. Коти-пірати з коміксу мало не загинули від зубів-шабель своїх же пращурів… На щастя, їх врятувало вміння видиратися на дерева… Але про це прочитаєте, власне, у нашому коміксі із історичної серії про пригоди Джеронімо Стілтона…



Щодо шаблезубих тигрів, то своїй назві вони завдячують іклам, більшим 20 см у довжину. Шаблезубий тигр міг розкривати свою пащу під кутом 120°, до прикладу, сучасний лев може це зробити тільки під кутом 65°. У шаблезубого тигра довгі ікла по краях були зазублені. Як не дивно, але ці жахливі зуби були напрочуд крихкими, легко ламалися під час ближнього бою і ніколи не виростали знову.

Слід зауважити, що термін "тигри", який здається таким звичним, насправді невірний. Біологічній науці відомо підродина шаблезубих кішок (Machairodontinae). Однак з тиграми ці древні тварини мають виключно мало загальних рис. У перших і других істотно різняться пропорції і будова тіла, по-різному поєднуються з черепом нижні щелепи. До того ж смугаста "тигрова" забарвлення ні для кого з шаблезубих кішок не характерна. Їх образ життя відрізняється від тигрячого: палеонтологи припускають, що ці тварини не були одинаками, живучи і полюючи прайдами, як леви. 

Отже, шаблезубий тигр належав до роду махайродів. Він мав могутнє тіло, завдовжки близько 1,5 м, що складало приблизно 2/3 від довжини тіла бенгальського тигра, що живе в наш час.



Крім довгих шаблеподібних іклів, є інший спосіб відрізнити шаблезубого тигра від сучасних великих кішок. Вони мали більш товсту шию, широкі груди і короткі м`язисті ноги. Кремезне тіло добре відповідало їхньому способу життя, оскільки їм не потрібно було переслідувати свою здобич, а лише стрибати на неї з нижніх гілок дерев.

Шаблезубі кішки населяли Землю досить тривалий час – більше двадцяти мільйонів років, з'явившись вперше в ранньому міоцені і зникнувши остаточно в пізній плейстоценовий період. За весь цей час вони породили безліч родів і видів, які значно розрізняються зовнішністю і розмірами. 

Прийнято вважати, що стародавній шаблезубий тигр мешкав на всіх континентах крім Австралії і Антарктиди. Центром поширення цих звірів по світу, ймовірно, була Азія. В Африці шаблезубі кішки повністю вимерли близько п'ятисот тисяч років тому, в той час як з території Європи і Північної Америки вони зникли всього близько тридцяти тисяч років тому. Причина його вимирання й досі невідома. Малоймовірно, що первісні люди мають до цього пряме відношення. Швидше за все, до їхнього вимирання призвело поєднання зміни клімату і поступове зникнення великих ссавців, які служили для них здобиччю.

Передбачається, що неушкоджені зразки ДНК можна використовувати, щоб клонувати шаблезубого тигра в рамках наукової програми.

Ми, видавництво «Ірбіс Комікси» (Издательство «Ирбис Комиксы», Irbis Comics Publishing), уже кілька років доводимо нашим дітям, що читання - це надзвичайно цікаве та захоплююче заняття. Таке читання ми обіцяємо, якщо ви обирете наші комікси для дітей. Наші комікси українською мовою розраховано на читачів різних вікових груп:

- для діток молодшого віку ми пропонуємо комікси про Смурфиківсерію коміксів про догляд за зубами «Зубси»;

- для дітей шкільного віку у видавництві представлено нову серію про сімейні цінності – комікс «Сестри»;

- для старшокласників та студентів маємо комікси «Економіка...» та «Володимир – Князь Київський». 

 

Ми вважаємо, що найкраща книга на подарунок до Дня захисту дітей – це наші комікси на подарунок! Порадуйте ваших малюків у їхній День!

 









 

За матеріалами сайту zoolog.com.ua

КОШИК 0.00 грн
Назва К-ть Сума
Зверніть увагу!
Акції не сумуються. В даному випадку діє акція - знижка 10% на все
та книга за вибором у подарунок. Оберіть собі подарунок.
Обрати ще один подарунокВідмінити обрання подарунка
Вартість книг: 0.00 грн
Знижка %: 0.00 грн
Вітаємо!
За умовами акції 1+1=3 Ви отримали один комікс два комікса три комікса чотири комікса 5 коміксів в подарунок на суму:
(під безоплатним отриманням коміксу розуміється придбання найдешевшого з трьох обраних за 1 грн.)
-0.00 грн
Знижка: -0.00 грн
Всього до оплати: 0.00 грн
Агов, друзі!
При замовленні від 1000 грн до 1100 грн, ви оплачуєте 1000 грн.
Увага! Акція 3+1
При замовленні ще двох коміксів, ви отримаєте будь-який комікс у подарунок
Увага! Акція 1+1=3
При замовленні ще одного комікса, ви отримаєте будь-який комікс у подарунок
Увага! Акція 1+1=3
Оберіть будь-який комікс у подарунок
Усі права застережені © Видавництво «Ірбіс Комікси«, 2024