(050) 390-12-12 (067) 673-10-81

Поради для батьків, якщо дитина не хоче ходити до школи

Уже цілий місяць діти навчаються у школах. У різних дітей адаптація до початку навчального року проходить по-різному. Хтось нарешті дочекався, коли почнеться вересень, і зараз на повну насолоджується спілкуванням з однолітками та засвоює нові знання, а деяким першокласникам школа, можливо, не сподобалася, а старші школярі уже встигли від неї втомитися. Розглянемо, які причини можуть бути, коли дитина не хоче йти до школи, та спробуємо змінити ситуацію.

Прояви небажання відвідувати школу

Про небажання йти до школи говорять наступні прояви у дитини: роздратованість; замкнутість; пригніченість; поганий апетит та загальне погіршення фізичного стану; погіршення успішності; відсутність бажання до будь-чого; небажання дитини обговорювати шкільне життя; уникання шкільного середовища.

Слід зрозуміти реальну причину такої поведінки дитини перед тим, як вживати будь-яких заходів. Відразу необхідно звернути увагу на системність тривожних симптомів. Інколи трапляються такі дні, коли дитина переживає напередодні важливого заходу або просто погано спала вночі, що відображається на її поведінці та небажанні йти до школи. Такі випадки минають і не потребують занепокоєння. Але якщо такі негативні прояви повторюються – це тривожний сигнал!

Головні причини небажання йти до школи

1. Якщо у дитини в школі надмірне навантаження, то вона не встигає охопити весь обсяг нової інформації і, як результат, погіршується успішність та відсутня мотивація до навчання. Батькам слід знизити вимоги до дитини та допомогти надолужити прогалини у знаннях.

2. Якщо є конфліктні ситуації з однокласниками чи вчителем – це ще одна причина відмови відвідувати школу. У цьому випадку слід провести довірливу бесіду з дитиною та з’ясувати причину конфлікту. Не можна кричати на дитину та звинувачувати її, бо нерозуміння з боку батьків спричинить небажання дитини розкриватися перед ними та стане підґрунтям для пошуку однодумців поза сім’єю. Якщо дитина виявиться не правою у ситуації, слід спокійно пояснити їй чому так.

3. Проблема може критися у сім’ї. Дитина може переживати психологічну травму, наприклад через відсутність достатньої уваги з боку батьків, їх розлучення або смерть близької людини. У цьому разі батьки мають відкласти всі свої справи та приділяти більшу увагу дитині та її шкільному життю.

Як реагувати на відмову йти до школи

1. Якщо дитина скаржиться на погане самопочуття, слід відразу звернутися до лікаря та виключити хворобу. Якщо дитина симулювала, важливо не сварити її, а спокійно поговорити та дізнатися причину такої поведінки.

Коли дитина скаржиться на самопочуття та просить залишитися вдома, слід відразу обговорити певні заборони: якщо їй погано, треба лежати у ліжку та відпочивати без комп’ютера та телевізора. А якщо дитині раптом стає краще, слід відтворити шкільне середовище та запропонувати їй почитати, розв’язувати завдання. Дитина повинна зрозуміти, що перебування вдома через симуляцію, є непривабливим для неї.

2. Після закінчення шкільних занять можна запропонувати дитині разом відвідати будь-який заклад, де вона зможе відволіктись та розслабитись. Тут спробуйте відверто поговорити з нею щодо проблем, які її турбують, та разом знайти правильний вихід. Головне, щоб дитина відчула прихильність та розуміння батьків. Це дозволить їй довіритися вам.

3. Не кращим мотиватором для відвідування школи є тривалі лекції та дискусії - це може спричинити зворотну реакцію та посилити небажання навчатися. Якщо дитина буде боятися покарання, то замкнеться і це може спричинити більш серйозні проблеми.

4. Дитина має розуміти: щоб стати у майбутньому успішною, вона повинна здобувати знання, тобто відвідування школи є необхідним. Добре допопомагає при спілкуванні з дитиною наведення прикладів з власного життя. Розкажіть ситуації, коли ви не хотіли йти до школи та як з цим впоралися.

5. Під час виконання домашнього завдання важливо дотримуватись певних правил. Розпочинати слід з предмета, який найбільше подобається дитині. Краще першими робити письмові завдання. Під час виконання домашньої роботи слід робити перерви, коли дитина може погратися.

6. Батькам слід зустрітися з учителем, та під час приватної розмови разом поміркувати, як можна зарадити ситуації.

7. Необхідно стежити за дотримання режиму дня. Щоб дитина вранці прокидалася у гарному настрої, вона повинна добре виспатись. Для цього школяр повинен лягати спати не пізніше 21.00-21.30 години.

8. Ще одна порада: активно проведені вихідні дні в колі сім’ї та друзів неодмінно позитивно позначаться на бажанні відвідувати школу.

Батьки – головні мотиватори до навчання. Коли в родині довірливі та доброзичливі взаємовідносини, будь-яку ситуацію вдасться подолати з найменшими втратами. А щоб підняти настрій своїй дитині та показати, як це насправді захоплююче та легко – навчатися, запропонуйте їй прочитати навчальні, історичні комікси українською мовою видавництва «Ірбіс Комікси» (Издательства «Ирбис Комиксы», Irbis Comics Publishing). Ми видаємо для дітей шкільного віку розвиваючу серію історичних коміксів про пригоди Джеронімо Стілтона. Для старшокласників та студентів будуть корисними та цікавими комікси «Економіка...» та «Володимир – Князь Київський».

Школярам молодшої школи обов'язково сподобаються наші комікси  про всесвітньовідомих Смурфиків та серія коміксів для дітей про догляд за зубами «Зубси». Зверніть увагу також на нашу нову серію коміксів про сімейні цінності - комікс "Сестри".

 

  

 

 

 
























За матеріалами сайту op.ua

КОШИК 0.00 грн
Назва К-ть Сума
Зверніть увагу!
Акції не сумуються. В даному випадку діє акція - знижка 10% на все
та книга за вибором у подарунок. Оберіть собі подарунок.
Обрати ще один подарунокВідмінити обрання подарунка
Вартість книг: 0.00 грн
Знижка %: 0.00 грн
Вітаємо!
За умовами акції 1+1=3 Ви отримали один комікс два комікса три комікса чотири комікса 5 коміксів в подарунок на суму:
(під безоплатним отриманням коміксу розуміється придбання найдешевшого з трьох обраних за 1 грн.)
-0.00 грн
Знижка: -0.00 грн
Всього до оплати: 0.00 грн
Агов, друзі!
При замовленні від 1000 грн до 1100 грн, ви оплачуєте 1000 грн.
Увага! Акція 3+1
При замовленні ще двох коміксів, ви отримаєте будь-який комікс у подарунок
Увага! Акція 1+1=3
При замовленні ще одного комікса, ви отримаєте будь-який комікс у подарунок
Увага! Акція 1+1=3
Оберіть будь-який комікс у подарунок
Усі права застережені © Видавництво «Ірбіс Комікси«, 2024