(050) 390-12-12 (067) 673-10-81

Освітні перспективи коміксів

Наталія Кондзелка,

Досліджувач та експерт коміксів

Комікси – нове для українця 

      У попередніх статтях ми вже неодноразово зазначали про користь коміксів у формуванні інтересу дитини  до читання. В даній статті ми спробуємо оцінити наскільки доцільним стане використання коміксів в системі освіти та чи матиме ця практика позитивний вплив на дітей а згодом і студентів. Чи сприятимуть комікси успішності у вивченні різноманітних дисциплін та чи зуміють змінити ставлення дітей до процесу навчання, урізноманітнивши тим самим викладацьку методику та навчальну програму загалом? На даний момент це питання поки риторичного характеру.

      Комікси для українського читача є чимось новим адже на ринку друкованих творів  вони не представлені у повному обсязі. В той же час якщо звернутись до досвіду сусідніх країн, де коміксам відводиться особлива увага, то можна побачити, що там вони використовуються максимально для досягнення певних цілей, ось як наприклад, підвищення рівня грамотності, обізнаності та успішності загалом на усіх етапах освітнього процесу.

      Як виявилося, практика використання коміксів в навчальних цілях не є новою для багатьох європейських шкіл, а користується широкою прихильністю серед викладачів та педагогів і також вважається однією з передових методик в досягненні хороших та яскравих результатів. Комікси, на думку експертів, є хорошими книгами для розвитку дітей. Такі книги володіють мотиваційним ефектом у залученні дітей до навчання, допомагають їм краще висловлюватися та дискутувати на різноманітні теми, розширюють світогляд та уяву.

Читання коміксів має великий потенціал

      Читання коміксів не слід розглядати лише як спосіб проведення дозвілля, комікси є  цінним навчальним інструментом, який в руках професіоналів може стати справжнім скарбом.

Потенціал коміксів настільки величезний, що за допомогою даного жанру вдається дуже яскраво відобразити складність та проблематику багатьох життєвих істин та цінностей, соціальних вад, культурної обділенності, суспільної нерівності.

Комікси, наприклад, отримують світове визнання в книзі Арта Спігельмена «Маус» яка акцентує увагу на подіях Другої світової війни та її руйнівної сили для суспільства та майбутнього нації. Ця книга не лише стає бестселером в жанрі коміксів але й здобуває найвищу відзнаку, Пуліцировську премію в 1992 році. 

 

        Як бачимо комікси мають здатність передавати складну, не завжди зрозумілу інформацію в простий спосіб, за допомогою ілюстрацій. І саме ілюстрації краще за слова передають стан та емоції персонажів, задають темп та послідовність розвитку подій.

Серед наступних вдалих спроб у форматі комікса слід відзначити книгу з  неперевершеними ілюстраціями про Історію Всесвіту від автора Ларрі Гоніка (1994) та книгу біолога Джея Хослера (2005) про теорію еволюції Дарвіна, які безперечно заслуговують на увагу та визнання.

Головні переваги коміксів

На цьому тема коміксів не вичерпується, але підведемо деякі підсумки та дозволивимо судити вам самим чи зацікавили вас комікси для того щоб продовжити ваше власне знайомство з ними та слідкувати за новинками в даному жанрі. Отже, комікси як жанр літератури є дуже цікавими книгами для розвитку дітей та молоді оскільки:
    1. Володіють мотиваційним ефектом. Завдяки природньому інтересу людини більше до візуальної інформації, комікси не лише привертають увагу до цікавих ілюстрацій, але й допомагають  зберегти постійний інтерес читачів.
     2. Мають велику ефективність. Формат коміксів дозволяє змістовно передати великі обсяги інформації, завдяки ілюстраціям. Відпадає потреба в детальних описах, що робить читання зрозумілішим. Це особливо ефективно в таких предметних областях як математика, історія, біологія, географія і т.д.
     3. Являють собою якісну подачу матеріалу. З коміксів, діти та студенти не тільки вивчають матеріал швидше, вони вчаться краще. Вони приймають активнішу участь в обговореннях, роблять спроби у власному створенні коміксів та займаються вивченням інших практичних сфер.

 Отож залишається лише додати: якщо Ви ще не читали комікси - спробуйте!







КОШИК 0.00 грн
Назва К-ть Сума
Зверніть увагу!
Акції не сумуються. В даному випадку діє акція - знижка 10% на все
та книга за вибором у подарунок. Оберіть собі подарунок.
Обрати ще один подарунокВідмінити обрання подарунка
Вартість книг: 0.00 грн
Знижка %: 0.00 грн
Вітаємо!
За умовами акції 1+1=3 Ви отримали один комікс два комікса три комікса чотири комікса 5 коміксів в подарунок на суму:
(під безоплатним отриманням коміксу розуміється придбання найдешевшого з трьох обраних за 1 грн.)
-0.00 грн
Знижка: -0.00 грн
Всього до оплати: 0.00 грн
Агов, друзі!
При замовленні від 1000 грн до 1100 грн, ви оплачуєте 1000 грн.
Увага! Акція 3+1
При замовленні ще двох коміксів, ви отримаєте будь-який комікс у подарунок
Увага! Акція 1+1=3
При замовленні ще одного комікса, ви отримаєте будь-який комікс у подарунок
Увага! Акція 1+1=3
Оберіть будь-який комікс у подарунок
Усі права застережені © Видавництво «Ірбіс Комікси«, 2024