(050) 390-12-12 (067) 673-10-81

Людина із Долини Неандерталь


Неандертальці - хто вони? Ось кілька фактів про цей загадковий людський вид.

 

1.    Найперші рештки неандертальця було знайдено ще у 1829 році в печері Анжи (Бельгія) - череп дитини 2-3 років. Щоправда, неандертальця у цій знахідці розпізнали лише через більш ніж 100 років, у 1936 році.


2.    До початку XX століття антропологам були відомі кістки вже більше десятка неандертальців. Крім скелета з грота Фельдгофер (Неандерталь, Німеччина), за яким був описаний викопний вид людини, були знахідки в печерах Шипка (Чехія), Спи-сюр-Л'Орнье (Бельгія), Малярно (Франція), Крапина (Хорватія) та ін . До теперішнього часу у вчених є решки близько 600 індивідів неандертальців.


3.    Класичний неандерталець - вид людини, адаптований до життя в умовах холоду. Вони були кремезними, з відносно короткими руками і ногами, бочкоподібними грудьми, масивним черепом, виступаючим носом. Колись неандертальців зображували сутулими, на напівзігнутих ногах, з головою, втягнутою в плечі, але ці уявлення грунтувалася на помилковій реконструкції скелета з Ля-Шапель-Сен (Франція). Старечі патології французький антрополог Марселлен Буль невірно трактував як риси, властиві всьому неандерталському виду. 




4.    Найбільший неандерталський мозок - у неандертальця з печери Амуд (Ізраїль), близько 1750 см3. Це дуже багато за сучасними мірками. Втім, у деяких кроманьйонців мозок був ще більше. Наприклад, у чоловіка з Барма Гранде він досягав 1880 см3.


5.    У фахівців немає єдиної думки про те, чому вимерли неандертальці. Гіпотез безліч: винищення або поступове витіснення гомінідами-конкурентами, загибель в результаті катастрофічного виверження вулканів чи інших природних явищ, вимирання від нових хвороб або від близькоспоріднених схрещувань.


6.    Неандертальці - першими з гомінідів стали регулярно ховати своїх родичів. Відомі поховання неандертальців - Ля-Шапель-Сен, Ля Ферраси (Франція), Печера Кебара (Ізраїль), Шанідар (Ірак) і ін. Деякі антропологи вважають, що в Шанідар мав місце похоронний обряд з покладанням на могилу квітів. До такого висновку прийшли фахівці, що виявили в похованні Шанідар IV пилок 7 видів квіткових рослин. Втім, пилок міг потрапити в поховання різними шляхами - за допомогою вітру, гризунів та комах.


7.    Неандертальці користувалися вогнем. Сліди від вогнищ і обвуглені кістки знайдені на багатьох неандертальських пам'ятках. Деякі археологи вважають, що неандертальці вміли добувати вогонь - наприклад, висікали його, чиркаючи пиритом по кременю, і навіть використовували каталізатор горіння - діоксид марганцю, який полегшує процес розпалювання багаття.


8.    Неандертальці прикрашали себе підвісками з раковин, пташиних кігтів і, можливо, пір'ям. В італійській печері Фумане виявлено багато кісток птахів - в основному від крил, на яких є сліди від знарядь, ніби хтось зрізав з них пір'я. З огляду на те, що багато птахів належали до «несмачних» видів - ​​галка, гриф, сокіл - археологи вважають, що неандертальці полювали на них заради красивого пір'я.


9.    Неандертальці широко використовували червону фарбу - охру. На неандертальських стоянках знайдені сліди цього барвника. Правда, ми точно не знаємо, як застосовувалася охра. Можливо, нею розфарбовували свої тіла, але цей барвник може застосовуватися як антисептик, для вичинки шкір або для захисту від комах.


10. Неандертальці не були схильними до мистецтва. Знахідки слідів неандертальської творчості нечисленні і в більшості дискусійні. Найбільш древні зображення, приписувані неандертальцям - червоний малюнок в печері Ла-Пас'єга, 64,8 тис. років тому, червоний пігмент на сталактитах в печері Ардалес, 65,5 тис. років, і відбиток руки (коли прикладену долоню пофарбували кругом червоною охрою) з Мальтравієсо, 66,7 тис. років (усі печери - іспанські).


11. Неандертальці вміли прикріплювати до дерев'яних держаків кам'яні наконечники - за допомогою смоли або мотузок, зроблених з рослинних волокон. Мікроскопічні залишки таких мотузок виявлені на стародавніх інструментах з Абри ду Марас (південь Франції), віком 90 тис. років.



12. Неандертальці вживали в їжу не тільки м'ясо, а й рослини, а також гриби. Про це говорить аналіз їх зубного каменю. Неандертальці з іракської печери Шанідар їли злаки - ячмінь, причому, ймовірно, у вареному вигляді. Сліди рослинної їжі виявили в копролітах - скам'янілих фекаліях неандертальців з місцезнаходження Ель-Салт (Іспанія).


13. Аналіз неандертальської ДНК показав, що неандертальці схрещувалися з нашими предками і у всіх неафриканців в геномі міститься приблизно 2,5% неандертальської ДНК.


14. В даний час повністю прочитаний геном двох неандертальців - з печери Віндія (Хорватія) і Денисової печери (Алтай). Обидва неандертальця - жінки. Аналіз неандертальських геномів привів вчених до висновку, що неандертальці в меншій мірі, ніж сучасні люди, мучилися від цілого ряду «людських» захворювань: хвороби Альцгеймера, аутизму, синдрому Дауна і від шизофренії.


15. Неандертальці розселилися в Євразії від Піренеїв на Заході до території сучасного Узбекистану на Сході. Численні рештки неандертальців знайдені на Близькому Сході. В Африці слідів неандертальців досі не знайшли.


16. Неандертальці дбали про своїх родичів. Як вже писалось вище, у них також був обряд поховання родичів. Отже існувало таке поняття як РІД, родина. Відомі знахідки останків неандертальських старих, немічних і беззубих, які навряд чи змогли б самостійно вижити без підтримки одноплемінників. Найбільш знаменитий старець з іракської печери Шанідар, який був сліпий на ліве око, втратив праву руку, кульгав на праву ногу і страждав на чимало інших патологій скелета.


17. Музичних інструментів неандертальців не знайдено. Кістяна «флейта» з Дів'є Бабе (Словенія), чиє авторство приписували неандертальцям - досі міф, довкола якого ведуться дискусія. Поки що, вчені вважають, що це просто кістка, покусана вовками.

Ось такі вражаючі факти! А дізнатися про неандертальців діти зможуть завдяки нашим знаменитим історичним коміксам про Джеронімо Стілтона і точно захочуть знайти про них ще більше цікавої інформації. Адже наші історичні комікси українською мовою закохують у історію! У коміксі «Льодовиковий період» із серії про пригоди Джеронімо Стілтона власне й розповідається про неандертальців та про часи їхнього існування. Ці цікаві пригоди та подорож у минуле сподобаються і дітям, і дорослим, тому це однозначно й чудова книга на подарунок (комікс на подарунок)!

Також обов'язково зверніть увагу на інші комікси видавництва «Ірбіс Комікси» (Издательство «Ирбис Комиксы», Irbis Comics Publishing). Ми пропонуємо комікси для дітей молодшого віку комікси про Смурфиків; для дітей шкільного віку – серію історичних коміксів про пригоди Джеронімо Стілтона; для старшокласників та студентів – комікси «Економіка...» та «Володимир – Князь Київський». А ще неймовірно цікавою є серія коміксів для дітей про догляд за зубками «Зубси»  та серія про сімейні цінності - комікс  "Сестри". Ми видаємо всесвітньовідомі бестселери!

 

 

 

За матеріалами сайту spadok.org.ua
КОШИК 0.00 грн
Назва К-ть Сума
Зверніть увагу!
Акції не сумуються. В даному випадку діє акція - знижка 10% на все
та книга за вибором у подарунок. Оберіть собі подарунок.
Обрати ще один подарунокВідмінити обрання подарунка
Вартість книг: 0.00 грн
Знижка %: 0.00 грн
Вітаємо!
За умовами акції 1+1=3 Ви отримали один комікс два комікса три комікса чотири комікса 5 коміксів в подарунок на суму:
(під безоплатним отриманням коміксу розуміється придбання найдешевшого з трьох обраних за 1 грн.)
-0.00 грн
Знижка: -0.00 грн
Всього до оплати: 0.00 грн
Агов, друзі!
При замовленні від 1000 грн до 1100 грн, ви оплачуєте 1000 грн.
Увага! Акція 3+1
При замовленні ще двох коміксів, ви отримаєте будь-який комікс у подарунок
Увага! Акція 1+1=3
При замовленні ще одного комікса, ви отримаєте будь-який комікс у подарунок
Увага! Акція 1+1=3
Оберіть будь-який комікс у подарунок
Усі права застережені © Видавництво «Ірбіс Комікси«, 2024