(050) 390-12-12 (067) 673-10-81

Як з дитиною «читати» ілюстрації книг

21.06.2017


Одне з найулюбленіших занять усіх мам – читати книжку з картинками в обіймах зі своїми малюками. Батьки інтуїтивно усвідомлюють значення такого близького контакту й розуміють, що читання допомагає дітям засвоїти структуру мови й розвиває сприйняття сили та краси писемного слова. Але чи багато хто з нас «читає» ілюстрації у книзі з такою ж увагою й завзяттям, як слова? А це важливо! Ось кілька способів спільного вивчення ілюстрацій з вашою дитиною та розвитку її здатності «читати» візуальні композиції.

Кольори

Читаючи ілюстровану книжку, спитайте свою дитину, які кольори на зображенні у книжечці зустрічаються найчастіше. Потім допоможіть співставити певний колір з конкретним почуттям та/або дією. Наприклад, червоний колір описує щось захоплююче, а чорний розповідає страшну історію, синій – це щось сумне, жовтий описує приємне хвилювання або щастя… Коли потім будете читати, переконайтеся, що текст книги підтверджує «прочитані» вами на картинці кольори.
Або ж зробіть протилежне – спочатку прочитайте текст, а потім роздивіться, як ілюстратор допоміг посилити враження від сюжету за допомогою кольору.

Лінії

Попросіть дитину визначити різні види ліній на малюнку, простежити пальцем уздовж них та описати те, що кожна лінія символізує. Наприклад, пунктирна лінія щасливо стрибає по картинці, товста лінія незграбно повзе, криві лінії регочуть, а тонкі, гострі лінії сердито колють та пронизують. Порозмовляйте про те, як тип і рух різних ліній на малюнку відповідають ходу розповіді. Постарайтесь підібрати книгу, яка буде для дитини захоплюючим прикладом взаємозв'язку оповіді з лініями різної довжини й форми.

Форми та предмети

Запропонуйте дитині називати форми та предмети, зображені на ілюстрації, та описати співвідношення їхніх розмірів один з одним. Поясніть дитині, що чим більший предмет і чим ближче він розміщений на малюнку до глядача, тим більш важливим він є в оповіданні.
Спитайте, на якій частині малюнка погляд у дитини зупинився в першу чергу і що далі дитина розглядала на картинці.
Зверніть увагу дитини: якщо погляд рухається у горизонтальному напрямку по ілюстрації, це означає, що сюжетну проблему вирішено. А вертикальний напрямок руху вказує на тверді кроки у напрямку до вирішення проблеми. Діагональні шляхи руху погляду по ілюстрації створюють враження очікування рішення. Ще раз оцініть, як письмовий текст відповідає візуальній структурі розповіді.
Ми живемо у світі, де бути візуально грамотною людиною надзвичайно важливо. Чим більше ми допомагаємо нашим дітям зрозуміти мову візуальних форм і взаємодію зображень зі словами з метою передачі думок, тим легше вони зможуть інтерпретувати, розуміти та взаємодіяти з навколишнім світом.
Зауважимо також, що вчені з’ясували: діти набагато краще сприймають і запам’ятовують інформацію, отриману із зображення, а не зі звичайного тексту. Нагадаємо, що найбільш ілюстрованим жанром літератури є комікс. Комікс — це найвдаліше поєднання літератури і візуального мистецтва. Зверніть увагу на комікси нашого видавництва – вони є надзвичайно яскравими та веселими, а ілюстрації виконано на найвищому професійному рівні!

 Видавництво «Ірбіс Комікси» пропонує читачам захоплюючі, розвиваючі та історичні комікси для дітей та молоді. Ми видаємо всесвітньовідомі бестселери! Для діток молодшого віку  - комікси про всесвітньовідомих Смурфиків, для дітей шкільного віку – розвиваюча серія історичних коміксів про пригоди Джеронімо Стілтона, для старшокласників та студентів – комікси «Економіка...» та «Володимир – Князь Київський». А ще неймовірно цікавою буде серія коміксів для дітей про догляд за зубами – «Зубси», бо здорова усмішка – це справжня супер сила!



КОШИК 0.00 грн
Назва К-ть Сума
Зверніть увагу!
Акції не сумуються. В даному випадку діє акція - знижка 10% на все
та книга за вибором у подарунок. Оберіть собі подарунок.
Обрати ще один подарунокВідмінити обрання подарунка
Вартість книг: 0.00 грн
Знижка %: 0.00 грн
Вітаємо!
За умовами акції 1+1=3 Ви отримали один комікс два комікса три комікса чотири комікса 5 коміксів в подарунок на суму:
(під безоплатним отриманням коміксу розуміється придбання найдешевшого з трьох обраних за 1 грн.)
-0.00 грн
Знижка: -0.00 грн
Всього до оплати: 0.00 грн
Агов, друзі!
При замовленні від 1000 грн до 1100 грн, ви оплачуєте 1000 грн.
Увага! Акція 3+1
При замовленні ще двох коміксів, ви отримаєте будь-який комікс у подарунок
Увага! Акція 1+1=3
При замовленні ще одного комікса, ви отримаєте будь-який комікс у подарунок
Увага! Акція 1+1=3
Оберіть будь-який комікс у подарунок
Усі права застережені © Видавництво «Ірбіс Комікси«, 2024