(050) 390-12-12 (067) 673-10-81

Історичні книжки, що вчать і надихають

10.09.2017


І ось знову позитивний відгук про наші книжки. На сайті Букмоль, незалежної ініціативи й громадської організації, з΄явилася стаття про пізнавальні та художньо-пізнавальні видання для дітей, де згадали й про наші комікси українською мовою. Дуже приємно, що наші книжки-комікси користуються популярністю, їх рекомендують та хвалять. Ми щасливі, що робимо корисну справу! 
Просимо, ознайомтеся зі статтею Міри Київської, авторки та редакторки сайту Букмоль.

«Часто навчання у школі не приносить ні радості, ні задоволення, ні особливих результатів лише тому, що саме вивчення предметів є занадто відірваним від життя навіть тоді, коли предмети ці розповідають безпосередньо про життя. Наприклад, всесвітня історія. «Хто не знає своєї історії, той не має майбутнього» — цей знаменитий афоризм, напевно, чули всі, але навряд багатьох він переконав у тому, що сторінки історії можуть не просто повідати про досягнення, помилки, зради та перемоги окремих людей і різноманітних соціальних угрупувань, але й навчити кожного та кожну чомусь важливому й актуальному сьогодні. Такої ж невдачі не рідко зазнають і підручники з цього предмету. Та на щастя, щороку в Україні з’являється все більше художніх, пізнавальних та художньо-пізнавальних видань, які завдяки оригінальній подачі матеріалу здатні, по-перше, зацікавити дослідженням минулого будь-кого, а по-друге, надихнути читачів на нові звершення у реальному житті. Про кілька таких книжок для дітей читайте у нашій сьогоднішній добірці.
 

«Лінія часу» Петера Гюс



Як ми уже колись з’ясовували, для того, щоби дізнатися, чому відбувся Великий Вибух (і чи відбувся він взагалі), варто читати науковців на кшталт Гокінґа та Ровеллі. А книжка бельгійського ілюстратора Петера Гюса «Лінія часу», переклад якої з’явився навесні 2017 року у «Віваті», створена для усіх тих, кого цікавить, що ж відбувалося на планеті Земля після Великого Вибуху.
Ідея Петера Гюса, покладена в основу видання, проста та безперечно виграшна — якщо наш час лінійний (хоча це я стверджувати не можу), то його можна візуалізувати. А якщо щось можна візуалізувати, то з цього просто необхідно створити велетенську та красивезну книжку. Звісно, що візуалізувати Петер Гюс вирішив не сам і не увесь час, а найважливіші та найяскравіші моменти історії: від Великого вибуху до мітингів на підтримку «Шарлі Ебдо», від динозаврів до 3-D принтерів.
Очевидно, що «Лінія часу» — це аж ніяк не енциклопедія і не підручник з історії. Тут немає докладних описів, не дуже багато дат, а інтерпретація зведена до мінімуму. Натомість тут є симпатичні малюнки та справді цікаві факти (приміром, зі згадками про серіали «Зоряний шлях» та «Футурама»), що дозволяють зробити побіжний екскурс перед повноцінним зануренням до Всесвітньої історії на шкільних уроках.
Відправною точкою цього екскурсу, як ви вже збагнули, є Великий Вибух, після якого і виникли матерія і час. Далі на велетенських і дещо похмурих розгортках видання читачі знайдуть кумедні та дуже деталізовані замальовки про динозаврів і перших людей, Древній Єгипет і Давню Грецію, кельтів і вікінгів, Середньовіччя і Відродження, Османську імперію і династію Мін… — і так до 2015 року, ближче до якого час цілком очікувано ставатиме щільнішим і насиченішим. Яскравими плямами у цій строкатій лінії виринатимуть найважливіші, на думку європоцентристського автора, події, найзначніші історичні особистості, найцікавіші пам’ятки архітектури та мистецтва, найвагоміші відкриття та винаходи тощо. Тож, хоча читачам доведеться неодноразово гуглити (що насправді є однією з переваг книги, адже отримати вектор і зацікавитися минулим людства — це вже перемога), рухаючись за лінією Петера Гюса, можна дізнатися чимало цікавинок. І про те, що птерозаври зовсім не динозаври, сови існували ще 65 мільйонів років тому (чи не тому вони вважаються мудрими?), а тюльпани були завезені до Європи з Османської імперії у 17 сторіччі (і одна цибулинка коштувала тоді як будинок!). І про те, що існує три типи грецьких колон, перший імператор Мін був селянином, а менестрелі — це зовсім не суп (так-так, суп — це мінестроне), а середньовічні придворні музики.
(Петер Гюс Лінія часу. Візуальна історія світу / Петер Гюс ; переклад Світлани Орлової. — Харків : Віват, 2017. — 80 с.)
 

«Антарктична експедиція Шеклтона: Надзвичайна крижана пригода» Вільяма Грілла




Уже з назви дебютної книжки британського ілюстратора Вільяма Грілла не важко здогадатися, що в її основі цілком реальна історія про одну з найважчих експедицій початку XX століття — славнозвісну трансантарктичну експедицію англійського полярного дослідника Ернеста Шеклтона. 
Події, про які розповідає книга, починаються 1914 року, коли Ернест Шеклтон вирішує перетнути Антарктиду через Південний полюс, а завершуються у січні 1917, коли вся його команда — ціла та неушкоджена — повертається додому. На перший погляд, головними героями цієї історії є сам Шеклтон, один із чільних представників «Героїчної доби дослідження Антарктики», який майже усе свідоме життя присвятив експедиціям, його помічник Френк Вайлд, а також команда з 26 чоловіків і 69 собак. Та варто прочитати книжку бодай до середини, щоби збагнути, що насправді головні її герої — божевільна людська жага до пізнання, винахідливість, хоробрість і нечувана стійкість, з якою учасники експедиції Шеклтона зносить усі ті випробування долі, що очікують на них на їхньому крижаному шляху до мрії. Мрії, якій, як відомо, не судилося здійснитися, адже команді так і не вдалося перетнути материк через Південний полюс. Утім, як казав П’єр де Кубертен, «головне — не перемога, а участь». І це один із важливих меседжів, який можна отримати від читання книжки Вільяма Грілла. А разом із цим меседжем — привід замислитися про вічне та можливість отримати справжнє задоволення від гармонійного поєднання художнього та наукового підходу до розповідання історій, від розглядання дивовижних інфографік, карт, таблиць і малюнків, що допомагають усвідомити, наскільки важке завдання поставив перед собою Шеклтон, і побачити, як саме він втілював його у життя.
(Вільям Грілл Антарктична експедиція Шеклтона / переклад Світлани Колесник. — Харків: Віват, 2017. — 80 с.)
 

Комікси про Джеронімо Стілтона




Реальній історії не бракне захопливих сюжетів і яскравих героїв, але трошки вигадки роблять її ще цікавішою. Особливо для наймолодшої аудиторії. Особливо, якщо мова не про підручник з історії, а про пригодницькі комікси. Гарним тому підтвердженням є знаменита серія дитячих книжок Елізабетті Дамі про Джеронімо Стілтона — кмітливу та відважну мишу, що працює журналістом і редактором газети «Гризун», а у вільний від роботи час захищає минуле, яке лихі коти-пірати постійно намагаються «змінити на свою користь».
Для здійснення цієї місії він має усе необхідне: меткий розум, почуття гумору та харизму, хронограф для відстеження змін в історії та супермашину для мандрівок у часі, відданих помічників (сестру Тею, кузена Трапа, племінника Бенджаміна з подругою Пандорою та Вольта — бо що ж то за команда рятівників без геніального професора-винахідника!), а також підступних і водночас смішних противників — котів Терсіллу, Котордона III та Бонзо. На відміну від останніх, Джеронімо, як і кожен член його команди, переконаний, що в історії людства (чи то пак мишацтва) усе відбувалося саме так, як мало відбуватися. А як мало? Про це й дізнаються читачі, вирушаючи у захопливі подорожі разом із Джеронімо, адже кожен пригодницький сюжет вибудовується на абсолютно реальних історичних фактах, а майже всі миші-герої цих пригод мають справжніх людей-прототипів. Крім того, сторінки самого коміксу пістрявіють невеличкими пояснювальними записками, що допомагають краще зрозуміти ті чи інші епохи та явища.
На сьогодні українською було видано шість книжок, із назв яких не складно здогадатися, про які події та історичні періоди вони розповідають. Так, «Відкриття Америки» повідає читачам про найбільше відкриття Христофора Колумба, «Таємниця Сфінкса» перенесе їх у Мемфіс 2484 року до нашої ери, у самий розпал будівництва Великого Сфінкса, у книжці «Шахраї в Колізеї» разом із Джеронімо читачі потраплять на відкриття одного з найбільших амфітеатрів світу, у «Слідах Марко Поло» перенесуться до столиці Стародавнього Китаю 1292 року, у п’ятій частині, «Динозаври наступають», здійснять подорож у крейдовий період, у часи, коли Землю населяли кетцалькоатлі, трицератопси, тиранозаври та інші динозаври, а у поки останній виданій в «Ірбіс Комікси» книжці, що має назву «Хто викрав «Мону Лізу», дізнаються про епоху Ренесансу, Францію 16 століття, та Леонардо да Вінчі.
(Джеронімо Стілтон Відкриття Америки, Таємниця Сфінкса, Шахраї в Колізеї, Слідами Марко Поло, Динозаври наступають, Хто викрав «Мону Лізу»/ переклад Мар’яни Кондзелки. — Львів: Ірбіс-Комікси.)
 

«Ліндберґ» та «Армстронґ» Торбена Кульмана




І знову відважні миші, і знову фантастичне очуднення реальної історії. Цього разу — історії авіації, для якої минуле століття було надзвичайно плідним на дивовижні винаходи, відкриття та досягнення. Власне, саме про тріумфальні досягнення і розповідають книжки німецького ілюстратора Торбена Кульмана «Ліндберґ. Історія неймовірних пригод Мишеняти-летуна» та «Армстронґ. Неймовірні пригоди Мишеняти, яке літало на Місяць», яким вдалося підкорити літературний світ і читачів з різних куточків світу значно швидше, ніж прототипам їхніх головних героїв — Чарльзу Ліндберґу та Нілу Армстронґу — небо та космос. І не без підстав, позаяк обидві книжки, українські переклади яких з’явилися у «Видавництві Старого Лева», просто зачаровують як ілюстраціями, так і сюжетами. Крім авіаційної теми, книжки Кульмана об’єднує тип головного героя — дуже маленького, але значущого, кмітливого і здатного подолали чимало серйозних перешкод задля того, щоби здійснили свою мрію. На відміну від Вільяма Грілла, який в «Антарктичній експедиції Шеклтона» намагається зберегти історичну правдивість та дуже обережно обходиться із геть усіма фактами, Кульман дозволяє фантазії розгулятися. Тож не дивуйтеся, що Мишеня Ліндберґ вирішує перелетіти через океан не через участь у конкурсі, а для того, щоби знайти несподівано зниклих із міста товаришів, що Мишеня Армстронґ прагне здійснити прогулянку Місяцем, аби довести, що він не з сиру, що обидва у своїх подвигах неабияк випереджають людей, що самостійно будують літальні апарати (до речі, саме мишачі креслення допомогли людям відправити на Місяць людину) — «Ліндберґ» та «Армстронґ» зовсім не посібники з історії, а художні видання, що здатні пробудити інтерес до вивчення цього предмету, зробити, так би мовити, перший крок. Тим більше, на одній з останніх сторінок «Ліндберґа» читачі зможуть знайти невеличку історичну довідку про справжнього Чарльза Ліндберґа, того самого американського пілота, який на одномоторному моноплані першим перетнув Атлантичний океан, а після прочитання історії про Місячне Мишеня — коротку історію космічних подорожей від Ґалілео Ґалілея до Ніла Армстронґа.
Втім, як не крути, та найперше і найбільше книжки Торбена Кульмана привертають увагу саме ілюстраціями — вишуканими, продуманими, об’ємними, реалістичними та водночас дещо казковими акварелями, що якнайкраще передають атмосферу минулого та буквально переносять читачів у Гамбург 20-х та Нью-Йорк 50-х років XX століття. А таке занурення вже є непоганим привидом зацікавитися історією, чи не так?
(Торбен Кульман Ліндберґ / переклад Христини Назаркевич. — Львів: Видавництво Старого Лева, 2016. — 98 с. 
Торбен Кульман Армстронґ / переклад Христини Назаркевич. — Львів: Видавництво Старого Лева, 2017. —128 с.)»


КОШИК 0.00 грн
Назва К-ть Сума
Зверніть увагу!
Акції не сумуються. В даному випадку діє акція - знижка 10% на все
та книга за вибором у подарунок. Оберіть собі подарунок.
Обрати ще один подарунокВідмінити обрання подарунка
Вартість книг: 0.00 грн
Знижка %: 0.00 грн
Вітаємо!
За умовами акції 1+1=3 Ви отримали один комікс два комікса три комікса чотири комікса 5 коміксів в подарунок на суму:
(під безоплатним отриманням коміксу розуміється придбання найдешевшого з трьох обраних за 1 грн.)
-0.00 грн
Знижка: -0.00 грн
Всього до оплати: 0.00 грн
Агов, друзі!
При замовленні від 1000 грн до 1100 грн, ви оплачуєте 1000 грн.
Увага! Акція 3+1
При замовленні ще двох коміксів, ви отримаєте будь-який комікс у подарунок
Увага! Акція 1+1=3
При замовленні ще одного комікса, ви отримаєте будь-який комікс у подарунок
Увага! Акція 1+1=3
Оберіть будь-який комікс у подарунок
Усі права застережені © Видавництво «Ірбіс Комікси«, 2024