(050) 390-12-12 (067) 673-10-81

Цікаві факти про піраміду Хеопса



Єгипетська піраміда Хеопса в Гізі є єдиним з Семи чудес Стародавнього світу, що збереглися до наших днів. Вона була зведена близько 2450 року до нашої ери і призначалася для поховання фараона Хуфу (Хеопса), за яким в народному фольклорі закріпилася слава жорстокого правителя, який виснажив будівництвом Великої піраміди ресурси країни. 

Більше пізнавально розкажуть цікаві факти про піраміду Хеопса: 

1. Згідно з твердженнями сучасних істориків, «класична» репутація фараона Хуфу як деспота, можливо, відповідала реальності, а може була й домислом фараонів наступної П’ятої династії. Як би там не було, хоч при Хуфу було збудовано багато міст і поселень в Єгипті, він все ж примушував народ до важкої роботи на будівництві своєї усипальниці-піраміди. Виснаження ресурсів Єгипту в результаті такого будівництва призвело до ослаблення країни та падіння Четвертої династії фараонів, до якої Хеопс і належав. 

2. Піраміда Хеопса з первісною висотою 146,6 м більше 3 тисяч років була найвищою спорудою на Землі, поки в першому десятилітті 1300-х років не було побудовано 160-метровий готичний Лінкольнский собор в Англії. 

3. Спочатку піраміда, повна назва якої звучить як Ахет-Хуфу (в точному перекладі означає «Що Входить до небосхилу — це Хуфу»), була облицьована твердим білим вапняком. Її вершину вінчав позолочений камінь пірамідальної форми — пірамідіон (такі камені вінчали всі єгипетські піраміди, але до наших днів їх збереглося всього кілька). Завдяки такому облицюванню піраміда Хеопса виблискувала ніжним персиковим світлом. У 1168 облицювання з піраміди зняли жителі Каїра для побудови нових будинків після руйнівного набігу арабів.

4. Біля підніжжя Великої піраміди випадково при збиранні уламків каменів було виявлено дві герметично закупорені підземні камери. У них археологи знайшли так звані Сонячні тури — справжні єгипетські човни в розібраному стані з деревини ліванського кедра. Першу з камер виявили у 1955 році, а зібрали - у 1971. На ній знайшли сліди експлуатації, тому передбачається, що Хуфу плавав на цьому човні довжиною 43,3 м або до храмів уздовж нільських берегів, або його тіло перевозилося на човні з Мемфіса в Гізу. 

5. Велика піраміда в Гізі вражає вчених і в наші дні, адже навіть при використанні надсучасного будівельного обладнання побудувати таку грандіозну споруду було б важко. Ця споруда приховує безліч таємниць:  в її окремі структури закладено багато важливих математичних величин, співвідношень, а також точних знань про Землю, які було відкрито набагато пізніше. Наприклад, піраміда включає в себе пропорції «золотого перетину», є таким собі календарем і компасом, що по точності не поступається сучасним, у ній закладено такі точні величини, як довжина кола планети, середнє значення орбіти нашої планети при її обертанні навколо Сонця, швидкість світла, прискорення сили тяжіння та ін. Оскільки піраміда містить ці та багато інших значень, багато вчених сумніваються, що вона використовувалася лише як гробниця: піраміду Хеопса багато хто вважає астрономічною обсерваторію й або сховищем таємних знань.... 

Ще багато цікавих фактів про піраміду Хеопса та про Стародавній Єгипет ви можете прочитати у нашому коміксі «Таємниця Сфінкса» із серії про пригоди Джеронімо Стілтона. Серія видань про Джеронімо Стілтона достовірно розповість вашим дітям про цікаві історичні події та про історичні персоналії у адаптованій для дитячого сприйняття формі. 


А Для діток молодшого віку пропонуємо  комікси про всесвітньовідомих Смурфиків, для старшокласників та студентів – комікси «Економіка...» та «Володимир – Князь Київський». А ще неймовірно цікавою буде серія коміксів для дітей про догляд за зубами – «Зубси», бо здорова усмішка – це справжня супер сила!

Видавництво «Ірбіс Комікси» (Издательство «Ирбис Комиксы», Irbis Comics Publishing) пропонує читачам захоплюючі, розвиваючі та історичні комікси для дітей та молоді. Ми видаємо всесвітньовідомі бестселери! 
Наші комікси – це книги для розвитку дітей. Видано комікси українською мовою.  Читати дітям комікси – це сучасно та розумно!



КОШИК 0.00 грн
Назва К-ть Сума
Зверніть увагу!
Акції не сумуються. В даному випадку діє акція - знижка 10% на все
та книга за вибором у подарунок. Оберіть собі подарунок.
Обрати ще один подарунокВідмінити обрання подарунка
Вартість книг: 0.00 грн
Знижка %: 0.00 грн
Вітаємо!
За умовами акції 1+1=3 Ви отримали один комікс два комікса три комікса чотири комікса 5 коміксів в подарунок на суму:
(під безоплатним отриманням коміксу розуміється придбання найдешевшого з трьох обраних за 1 грн.)
-0.00 грн
Знижка: -0.00 грн
Всього до оплати: 0.00 грн
Агов, друзі!
При замовленні від 1000 грн до 1100 грн, ви оплачуєте 1000 грн.
Увага! Акція 3+1
При замовленні ще двох коміксів, ви отримаєте будь-який комікс у подарунок
Увага! Акція 1+1=3
При замовленні ще одного комікса, ви отримаєте будь-який комікс у подарунок
Увага! Акція 1+1=3
Оберіть будь-який комікс у подарунок
Усі права застережені © Видавництво «Ірбіс Комікси«, 2024