(050) 390-12-12 (067) 673-10-81

Чому важливо читати вголос дітям будь-якого віку?

08.07.2016

Наталія Кондзелка,

 експерт та досліджувач коміксів

Не переставайте читати дітям книги

Чи правильно ми робимо, коли перестаємо читати дітям книги? Адже читання вголос дуже корисне не тільки для найменших слухачів, а й для школярів, в якому б класі вони не вчилися. Чи є зв'язок між слуханням книг і успіхами в навчанні?
Психологи, як і педагоги, стверджують, що школярі молодших класів, які мають вже достатній словниковий запас, вчаться набагато краще за тих своїх однолітків, чий мовний багаж є біднішим. Чому? Це можна пояснити тим, що навчання для дітей у перших класах проходить в усній формі, адже здебільшого самі вони ще не дуже вміють вправно читати і орієнтуватися по тексту. Тому вчитель не може попросити дітей відкрити підручник на певній сторінці і прочитати обраний ним параграф. 
Отже інформацію першачки сприймають на слух, але не завжди успішно, якщо немає достатнього розуміння всіх слів. Це як з іноземною мовою: чимало слів ми начебто і знаємо, але цього недостатньо, щоб під час розмови не втрачати хід думок. Те саме відчуває дитина з обмеженим словниковим запасом: через те що сенс сказаного інколи для неї мало зрозумілий, то і знання не завжди повністю та швидко засвоюються.
А як відомо, незасвоєні знання з часом накопичуються, і тут уже без допомоги батьків не обійтися. Тимчасом як не всі батьки можуть самостійно пояснити дітям те, що ті не зрозуміли в школі.
Тож виникає запитання: як допомогти дитині збільшити словниковий запас? Відповідь проста: читаючи разом уголос! Коли батьки читають дитині книжку, під час читання можна обговорювати і роз’яснювати значення незнайомих слів і тим самим розширювати словниковий запас школяра.
Щоб незнайоме слово засвоїлося і стало знайомим, його треба почути не раз і не два. Ми розмовляємо з маленькими дітьми, коли допомагаємо їм пізнавати світ. Але цей процес не повинен припинятися і тоді, коли малюк підростає і йде до школи. Треба продовжувати активне спілкування, щоб розумовий розвиток дитини не спинявся.
        Якщо дитині важко дається читання великих книг на допомогу можуть прийти книги-комікси, що є прекрасними книгами для розвитку дітей. Нажаль в уяві багатьох батьків комікси пов'язані із чимось не надто серйозним а головним чином з різними монстрами та вигаданими пересонажами. Мусимо зазначити, це не так! На щастя на українському ринку коміксів для дітей є Видавництво «Ірбіс Комікси» яке пропонує читачам захоплюючі, розвиваючі та історичні комікси для дітей та молоді. Ми видаємо всесвітньовідомі бестселери! Для діток молодшого віку  - комікси про всесвітньовідомих Смурфиків, для дітей шкільного віку – розвиваюча серія історичних коміксів про пригоди Джеронімо Стілтона, для старшокласників та студентів – комікси «Економіка...» та «Володимир – Князь Київський». А ще неймовірно цікавою буде серія коміксів для дітей про догляд за зубами – «Зубси», бо здорова усмішка – це справжня супер сила!


Чому краще читати, ніж говорити

Чи достатньо лише розмовляти з дитиною? Ні. Мова малюка збагачується під час читання книг. Читаючи вголос, ми розвиваємо увагу дитини (яка теж стане в пригоді на уроках) і, звичайно, плекаємо інтерес до читання. 

Навіщо читати підліткам?

Для читання вголос краще вибирати книги, які на рік-два випереджають розвиток самих дітей. Те, що вони не зможуть подужати самі, вони із задоволенням сприймуть з вашою допомогою.
Книги, які ми читаємо підлітку, вирішують і певні виховні завдання, допомагаючи в такий спосіб впоратися з їхніми власними проблемами.
Звичайно, можна прочитати вашому чадові і довгу виховну лекцію, розповівши, як треба чинити, а як — ні. Але нотації, як відомо, не завжди доходять до адресата і не приносять очікуваної користі. А ось спільне читання та обговорення книги ненав′язливо змушує дитину прислухатися до того, що говорять і радять батьки.
Користь читання полягає ще й у тому, що ми можемо ставити запитання по змісту прочитаного і тим самим спонукувати малюка до подальших міркувань, вчимо запам′ятовувати й аналізувати почуте. У такий спосіб дитина навчається правильно оцінювати вчинки не тільки героїв книг, а й оточуючих та краще розбиратися в людях. 
Книги вчать любити і прощати, поважати, допомагати та співчувати. Допомагають підлітку зрозуміти, як діяти у тих чи інших випадках, і як запобігти неприємним ситуаціям.

Як читання вголос розвиває мову і мислення

До цього моменту ми вели мову про те, що дітям корисно слухати, як їм читають батьки. Але не менш корисно для них і самим читати вголос. І в цьому випадку хто як не батьки стануть для них найуважнішими слухачами? Читання вголос активізує відразу кілька видів пам'яті (зорову, моторну і слухову), що сприяє кращому запам'ятовуванню інформації та розвитку різних відділів головного мозку. Отож читання вголос — це чудове тренування для чіткого та виразного мовлення, вправа для розвитку дикції та можливість для збільшення словникового запасу.




КОШИК 0.00 грн
Назва К-ть Сума
Зверніть увагу!
Акції не сумуються. В даному випадку діє акція - знижка 10% на все
та книга за вибором у подарунок. Оберіть собі подарунок.
Обрати ще один подарунокВідмінити обрання подарунка
Вартість книг: 0.00 грн
Знижка %: 0.00 грн
Вітаємо!
За умовами акції 1+1=3 Ви отримали один комікс два комікса три комікса чотири комікса 5 коміксів в подарунок на суму:
(під безоплатним отриманням коміксу розуміється придбання найдешевшого з трьох обраних за 1 грн.)
-0.00 грн
Знижка: -0.00 грн
Всього до оплати: 0.00 грн
Агов, друзі!
При замовленні від 1000 грн до 1100 грн, ви оплачуєте 1000 грн.
Увага! Акція 3+1
При замовленні ще двох коміксів, ви отримаєте будь-який комікс у подарунок
Увага! Акція 1+1=3
При замовленні ще одного комікса, ви отримаєте будь-який комікс у подарунок
Увага! Акція 1+1=3
Оберіть будь-який комікс у подарунок
Усі права застережені © Видавництво «Ірбіс Комікси«, 2024