(050) 390-12-12 (067) 673-10-81

Музика і читання: чи можна їх поєднати?


Наталія Кондзелка, 

експерт та досліджувач коміксів

Музика та читання - що спільного?

       Ви любите слухати музику під час читання? Якщо так, то чи замислювались ви над тим, як це впливає на весь процес читання? Чи процес від цього прискорюється, а чи уповільнюється, і яке при цьому ваше розуміння прочитаного?

       Усі ми чули про Гая Юлія Цезаря, який, попри те, що був римським імператором, уславився ще й своїм умінням одночасно займатися кількома справами. А чи вдається нам сьогодні так само легко поєднувати різні заняття, приміром слухати музику та читати книги, при цьому не втрачаючи зв’язку між прочитаним та почутим?

      Від обраного темпу читання залежить концентрація уваги на тексті. Погана концентрація уваги призводить до сповільнення процесу. Як бачимо, все тут взаємопов′язано. А ще зосередженість позначається на розумінні прочитаного. Якщо розум втрачає зв'язок із текстом, то виникають подальші проблеми із запам'ятовуванням прочитаного матеріалу.

      Це означає, що вплив музики на швидкість читання варто розглядати з погляду її впливу на концентрацію уваги. Слід з’ясувати, чи музика сприяє, чи, навпаки, відволікає нас під час читання.

Класична музика і концентрація уваги


      На думку експертів, найкращим помічником людини у поліпшенні мислення, пам'яті та концентрації уваги є класична музика.

      Вчені дослідили, що звуки класичної музики справді мають неабиякий позитивний вплив на роботу інтелекту, посилюють пам′ять, прискорюють процес навчання та сприяють зростанню розумового потенціалу людини загалом. Тож якщо треба змусити наш мозок працювати ефективніше, швидше запам'ятовувати нову інформацію і при цьому залишатися зосередженим, то треба увімкнути музику Моцарта чи Гайдена, адже їхні твори вирізняються особливою мелодійністю та гармонією. 

      Неврологи переконані у позитивному впливі класичної музики на концентрацію уваги, саме тому ця музика ідеально підходить для бібліотечних читальних залів. Тихе звучання мелодій поліпшує процес запам'ятовування інформації, завдяки чому менше часу потрібно для її опрацювання. Посилити зосередженість допоможе музика таких композиторів, як Чайковського, Мендельсона, Дебюссі.

      Класична музика епохи бароко, і більш пізніх часів сприяє зосередженості, кращому запам'ятовуванню інформації та підвищує показники вербального і невербального інтелекту. Внаслідок музичного впливу підвищується чутливість не тільки слухових, а й зорових рецепторів, що загалом оптимізує функції мозку, прискорює опрацювання інформації, підвищує розумову працездатність.

      Музика, впливаючи на психофізіологічні характеристики мозку, допомагає підвищити здатність до навчання. Це особливо актуально по відношенню до дітей. Тому коли діти читають, варто тихо включати їм добре підібрану музику. Особливо посилюється ефект запам'ятовування, якщо дитина читає захоплюючу книгу з цікавими пригодами, приміром книгу-комікс. В такому випадку, в уяві дітей, герої коміксів ніби оживають і нагадують мультфільм. 

Музика й успішне навчання


      Як стверджують вчені, не лише класична, а й поп-музика є добрим помічником у навчанні. Треба тільки з′ясувати, яка саме музика в чому сприяє.

      Психолог Емма Грей впевнена в тому, що поп-музика активізує пам'ять і прискорює опрацювання нової інформації. Проведені спостереження показали, що емоційні пісні, наприклад, Джастіна Тімберлейка і Кеті Перрі викликають у слухачів душевне хвилювання, яке позитивно впливає на здатність вивчати іноземну мову та проявляти себе в різних видах мистецтва. А прослуховування студентами класичної музики під час підготовки до іспиту з математики допомагає якісніше і швидше запам'ятовувати матеріал. Ці студенти під час складання іспиту показують кращий на 12% результат, ніж ті, хто не слухав класичну музику. Психолог пояснює цей факт тим, що різні стилі музики впливають на різні ділянки головного мозку, тому класика потрібна для точних наук, а поп-музика — для гуманітарних.

      Іншим варіантом застосування музики для поліпшення пам'яті є прослуховування її до початку занять або майбутньої складної розумової діяльності. У цьому випадку мелодії відмінно знімають стрес, втому, розслаблюють тіло, але одночасно роблять розум ясним.

Що таке «ефект Моцарта»? 


      Останнім часом часто згадується про «ефект Моцарта». Суть цього явища полягає в тому, що музика Моцарта володіє «магічною силою» істотно поліпшувати розумові здібності людини.

      Щоб довести це твердження, часто наводять приклад із життя відомого артиста французького кіно Жерара Депардьє. Коли Жерар приїхав до столиці Франції, бажаючи здобути професію артиста, він заїкався, а також мав погану пам'ять. Депардьє звернувся до лікаря, який застосовував нові прогресивні методи лікування. Професор порадив Депардьє щодня протягом кількох годин прослуховувати музику Моцарта. Результат був швидкий: заїкання пройшло, проблема із пам′яттю зникла. 

      Утім, не лише музика Моцарта допомагає, коли є проблеми з пам’яттю. Можна слухати різну музику. Головне — щоб вона не викликала роздратування. 

      Отже, займаючись розумовою працею, вмикайте тиху приємну музику. Якщо деякий час прослуховувати одну і ту саму мелодію, то незабаром виробиться умовний рефлекс: головний мозок і пам'ять під час звучання знайомих звуків автоматично будуть налаштовуватися на робочий лад. Крім цього, можна наговорити потрібну інформацію на фоні певної музики і прослуховувати запис перед сном. Результати запам′ятовування будуть вражаючими.


Видавництво «Ірбіс Комікси» пропонує читачам захоплюючі, розвиваючі та історичні комікси для дітей та молоді. Ми видаємо всесвітньовідомі бестселери! Для діток молодшого віку  - комікси про всесвітньовідомих Смурфиків, для дітей шкільного віку – розвиваюча серія історичних коміксів про пригоди Джеронімо Стілтона, для старшокласників та студентів – комікси «Економіка...» та «Володимир – Князь Київський». А ще неймовірно цікавою буде серія коміксів для дітей про догляд за зубами – «Зубси», бо здорова усмішка – це справжня супер сила!





КОШИК 0.00 грн
Назва К-ть Сума
Зверніть увагу!
Акції не сумуються. В даному випадку діє акція - знижка 10% на все
та книга за вибором у подарунок. Оберіть собі подарунок.
Обрати ще один подарунокВідмінити обрання подарунка
Вартість книг: 0.00 грн
Знижка %: 0.00 грн
Вітаємо!
За умовами акції 1+1=3 Ви отримали один комікс два комікса три комікса чотири комікса 5 коміксів в подарунок на суму:
(під безоплатним отриманням коміксу розуміється придбання найдешевшого з трьох обраних за 1 грн.)
-0.00 грн
Знижка: -0.00 грн
Всього до оплати: 0.00 грн
Агов, друзі!
При замовленні від 1000 грн до 1100 грн, ви оплачуєте 1000 грн.
Увага! Акція 3+1
При замовленні ще двох коміксів, ви отримаєте будь-який комікс у подарунок
Увага! Акція 1+1=3
При замовленні ще одного комікса, ви отримаєте будь-який комікс у подарунок
Увага! Акція 1+1=3
Оберіть будь-який комікс у подарунок
Усі права застережені © Видавництво «Ірбіс Комікси«, 2024