(050) 390-12-12 (067) 673-10-81

Ігри для розвитку дітей: шукаємо ідеї в повсякденних ситуаціях

28.11.2016

Оксана Матійків, журналістка

      Батьки недооцінюють найпростіші ігри для малюків. Ті ігри, де є лічба, знайомство з буквами, в яких треба застосовувати логіку, всі вважають корисними, а ось щось простіше сприймається як непотрібне і таке, що відволікає від головного.

      Тим часом саме прості, рухливі і легкі ігри мають найбільший розвивальний потенціал. Мало того, будь-яку таку гру практично завжди можна «ускладнити», додавши до неї відтінки лічби, читання, навідних запитань.

      Розглянемо це на прикладі гри “Полювання”.

      Правила дуже прості: пишемо список предметів, які можна знайти навколо, і пропонуємо дитині позначити «пташкою» те, що вдалося відшукати. Припустімо, ми хочемо акцентувати увагу дитини на посуді. Схематично малюємо на аркушику 10 видів посуду, підписуємо їх, поруч зображуємо квадратики для «пташок» і йдемо з цим аркушем на кухню, щоб знайти потрібний посуд.

      Що тут відбувається з погляду психології?

      1. Список складається з предметів, узагальнених одним словом: у нашому випадку – посуд. Таке узагальнення є розвитком мислення.

      2. Будь-який пошук пов’язаний із зосередженням, а отже, з розвитком уваги.

      3. Якщо складати списки «розумно», то до них можна включити рідкісні для активної мови дитини слова. Після гри вони з більшою ймовірністю увійдуть до її активного словникового запасу – а це вже розвиток довгострокової пам’яті і мови.

      Що ще може внести дорослий до цієї гри, щоб зробити її ще більш розвивальною?

      Розвиток логіки мислення і мовлення

      4. Ми вже згадували «узагальнююче слово» для списку предметів. Щоб дитина його засвоїла, його слід вживати під час гри. Наприклад: «Що ти знайшов? Це посуд? Так, це посуд».

      5. Предмети у списку для пошуку можуть і не належати до одного класу. Наприклад, ми можемо шукати взуття та одяг. Тоді під час пошуку можна ставити дитині запитання: «Що ти знайшов? Взуття чи одяг?». І малюк поступово навчиться відрізняти одне від іншого. Так формується вміння класифікувати, що також стимулює розвиток мислення.

      6. Дорослий може підказувати малюкові за допомогою навідних запитань: «А ти перевіряв у шафі? А що у нас лежить між диваном і кріслом? ». По-перше, тут засвоюються просторові зв’язки (над, під, між тощо) По-друге, навідні запитання – тільки підказки, рішення дитина знаходить самостійно. А це ще й розвиток впевненості в собі!

      Розвиток пам’яті

      7. Іноді можна «пожартувати з малюка» – це допоможе йому розвинути увагу: «Ти знайшов каструлю. Це меблі, так? Ні? А, точно! Як же я не здогадався! Це тварина? Що, знову ні? Тоді що ж це таке?». Такі «дурниці» смішать малюків, а отже, допомагають сприйняти гру як цікавішу і краще запам’ятати слова і фрази, пов’язані з нею.

      8. Під час гри можна запитувати: «Дивись, квітка! А квітка є в списку?». Це змусить дитину згадувати, що є в списку, а чого немає.

      9. Після гри попросіть дитину перелічити, які предмети ви знайшли, а які ні.

      Розвиток уваги і сприйняття

      10. Якщо використовувати для пошуку список зі звуків, форм, смаків, видів поверхонь, то пошук «предметів» розвине в дитині слухову, тактильну, смакову увагу і сприйняття.

      11. Для гри в «Полювання» можна використовувати деталізовані ілюстрації типу знаменитих «вімельбухів» (нім. Wimmelbuch) – книг із безліччю дрібних деталей та сюжетних малюнків. Такий пошук, звичайно, розвине зорову увагу дитини. (І як тут не згадати чудові книги для малюків – комікси! Вони також містять чимало малюнків – яскравих, детальних. Заразом привчатимете дитину до книги!)

      12. Якщо дитині складно щось знайти, звужуйте зону пошуку, просіть її пошукати «від цього до цього». Це допоможе не розпорошувати увагу і помічати деталі.

      Формування навички читання

      13. У книгах, у тому числі й коміксах, можна шукати слова зі списку слів.

      14. На сторінці можна шукати літери.

      15. Список можна складати зі слів, які дитині треба підучити. Найлегше використовувати для цього знову ж таки книги для розвитку дітей – комікси, що вже тепер видаються й українською мовою.

      Формування навички лічби

      16. Дитину можна просити полічити, скільки предметів вона знайшла.

      17. Полічити, скільки залишилося знайти.

      18. Порівнювати, чого більше: предметів, яких залишилося знайти, чи тих, які вже знайдені, тощо.

      Отже, навіть така нехитра гра, як «пошук скарбів» за списком як іноземною, так і рідною мовою, може виявитися справжнісіньким розвивальним заняттям для малюків різного віку.

Видавництво «Ірбіс Комікси» пропонує читачам захоплюючі, розвиваючі та історичні комікси для дітей та молоді. Ми видаємо всесвітньовідомі бестселери! Для діток молодшого віку  - комікси про всесвітньовідомих Смурфиків, для дітей шкільного віку – розвиваюча серія історичних коміксів про пригоди Джеронімо Стілтона, для старшокласників та студентів – комікси «Економіка...» та «Володимир – Князь Київський». А ще неймовірно цікавою буде серія коміксів для дітей про догляд за зубами – «Зубси», бо здорова усмішка – це справжня супер сила!



КОШИК 0.00 грн
Назва К-ть Сума
Зверніть увагу!
Акції не сумуються. В даному випадку діє акція - знижка 10% на все
та книга за вибором у подарунок. Оберіть собі подарунок.
Обрати ще один подарунокВідмінити обрання подарунка
Вартість книг: 0.00 грн
Знижка %: 0.00 грн
Вітаємо!
За умовами акції 1+1=3 Ви отримали один комікс два комікса три комікса чотири комікса 5 коміксів в подарунок на суму:
(під безоплатним отриманням коміксу розуміється придбання найдешевшого з трьох обраних за 1 грн.)
-0.00 грн
Знижка: -0.00 грн
Всього до оплати: 0.00 грн
Агов, друзі!
При замовленні від 1000 грн до 1100 грн, ви оплачуєте 1000 грн.
Увага! Акція 3+1
При замовленні ще двох коміксів, ви отримаєте будь-який комікс у подарунок
Увага! Акція 1+1=3
При замовленні ще одного комікса, ви отримаєте будь-який комікс у подарунок
Увага! Акція 1+1=3
Оберіть будь-який комікс у подарунок
Усі права застережені © Видавництво «Ірбіс Комікси«, 2024