(050) 390-12-12 (067) 673-10-81

Читання з телефонів, планшетів та електронних книг шкодить здоровому сну!

Наталія Кондзелка, 

експерт та досліджувач коміксів

Читання з екрану - шкідливе для очей!

       Часто ми не задумуємось над тим яку шкоду завдаємо власним очам, читаючи годиннами перед екраном комп’ютера. Більше того, за результатами нового дослідження, проведеного вченими відомого американського медичного інституту Гарварда, читання за допомогою електронних приладів  Kindle, смартфонів, планшетів, ноутбуків  сприяє розладам сну, не лише вашого особистого але й тих, хто засинає поряд з вами.
Чи готові ви відмовитись від здорового сну щоразу на користь такого читання?  Вчені застерігають нас та наголошують на тому, що від читання книг в електронному вигляді зростає необхідність у витратах часу для того щоб заснути, і як наслідок це веде до порушення нормального ритму сну ШРО (Швидкого Руху Очей). За спостереженнями науковців, ритм сну ШРО на 12 хвилин менший у порівнянні за норму, що впливає на стан людини після ранкового пробудження, залишаючи по собі нічну втому та сонливість. Також були виявлені і певні зміни у виробленні гормону сну – мелатоніну, що викликає певну тривогу у дослідників. Вчені пояснюють, що нормальний ритм сну ШРО є важливим з двох причин. По-перше, виробляються життєвонеобхідні речовини-нейрохімікати, для підтримання яких важливо щоб було декілька циклів ШРО. По-друге, під час сну всі стресові та неприємні спогади переходять з лівої частини мозку в праву,  де вони зберігаються  в стані спокою.
У дослідженні яке тривало на протязі 2 тижнів, взяли участь 12 учасників яким було поставлено завдання  читати як друковані, так і електронні книги.  У перші 5 днів, учасники експеременту читали електронні книги перед тим як заснути. Після одноденного перерериву, наступних 5 днів перевага надавалась друкованим книгам з умовою, що їхнє читання займатиме  щоразу 4 год в проміжку між 18:00 та 22:00 год вечора. 
Як показали результати при проведенні такого спостереження в учасників, які використовували  пристрої для eлектронного читання, вироблення мелатоніну – гормону сну - склало на 55% менше ніж у тих, хто читав книги в друкованому вигляді. 
Важливим став і той факт, що  циркадні ритми або внутрішній годинник організму відставав на цілих 90хв. для учасників, які читали 4 год. щодня за допомогою електронних пристроїв.

Електронні пристрої для читання - випромінюють світло, після якого важко заснути

Провідним експертом данного дослідження при висвітленні результатів експеременту, була зроблена заява спеціально для BBC та сформульована наступним чином «Світло, яке випромінюється всіма електронними пристроями, має пряме попадання на очі читача. Навідміну від читання друкованих книг, в процесі якого читач не попадає під безпосередню дію світла, що відбивається від сторінок книги»
Беручи до уваги той факт, що всі електронні пристрої випромінюють світло під час читання, спілкування, праці та проведення дозвілля, якість і тривалість сну суттєво зменшилась за останні 50 років, що загалом негативно відображається на стані здоров’я людини.

Зверніть увагу, як читають наші діти!

       Якщо ж брати до уваги здоров’я дітей, то тут ситуація ще гірша, адже вони проводять досить багато часу за читанням з смартфонів, планшетів перебуваючи у соцмережах та спілкуючись з друзями. Такі дії дуже негативно відображаються на дитячому організмі, провокуючи зростання нервових розладів та виснаження дитячого організму. Отож з метою уникнення таких ситуацій вчені наполегливо рекомендують відновлювати у сім’ях традицію читання паперових книг.

Звісно зацікавити дітей не так і легко. Проте рішення існує. В Україні серед цікавих книг для дітей можна знайти комікси! А це ті книги нового формату, які допомагають привити любов діте до читання. Адже комікси містять гарні малюнки, цікаві та захоплюючі сюжети і, головне, не обтяжені великими текстами. Комікси у всьому світі є прекрасним жанром літератури для розвитку дітей та молоді. Звісно, слід обирати книги з хорошими та добрими сюжетами, а ще краще на історичних подіях, як, наприклад, серія коміксів для дітей про пригоди Джеронімо Стілтона.

Отож, читаючи книги – старайтесь менше використовувати електронні пристрої,  які не лише шкодять вашому сну та сну ваших дітей, але і не наділенні магічною силою, якою володіє лише друкована книга, що дарує нам справжні відчуття при її гортанні та незабутній досвід від читання!





КОШИК 0.00 грн
Назва К-ть Сума
Зверніть увагу!
Акції не сумуються. В даному випадку діє акція - знижка 10% на все
та книга за вибором у подарунок. Оберіть собі подарунок.
Обрати ще один подарунокВідмінити обрання подарунка
Вартість книг: 0.00 грн
Знижка %: 0.00 грн
Вітаємо!
За умовами акції 1+1=3 Ви отримали один комікс два комікса три комікса чотири комікса 5 коміксів в подарунок на суму:
(під безоплатним отриманням коміксу розуміється придбання найдешевшого з трьох обраних за 1 грн.)
-0.00 грн
Знижка: -0.00 грн
Всього до оплати: 0.00 грн
Агов, друзі!
При замовленні від 1000 грн до 1100 грн, ви оплачуєте 1000 грн.
Увага! Акція 3+1
При замовленні ще двох коміксів, ви отримаєте будь-який комікс у подарунок
Увага! Акція 1+1=3
При замовленні ще одного комікса, ви отримаєте будь-який комікс у подарунок
Увага! Акція 1+1=3
Оберіть будь-який комікс у подарунок
Усі права застережені © Видавництво «Ірбіс Комікси«, 2024